Unu din ┼čase rom├óni face AVC - Rom├ónia, cea mai mare mortalitate cauzat─â de AVC din Europa

1 accidentul ischemic jpg jpeg

Rom├ónia are cea mai mare mortalitate cauzat─â de accidentele vasculare cerebrale (AVC) din Europa, iar un rom├ón din ┼čase va suferi un AVC, relev─â un studiu privind evolu┼úia bolii, citat de Societatea Na┼úional─â de Radiologie Interven┼úional─â din Rom├ónia, care mai avertizeaz─â c─â inciden┼úa acestei afec┼úiuni a crescut ├«n r├óndul tinerilor peste 20 de ani.

Avertismentul este lansat în preajma Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, care este marcată în 29 octombrie, reprezentanţii SNRIR precizând, într-un comunicat de presă remis luni, că în România incidenţa bolii a crescut "îngrijorător" în rândul persoanelor tinere, cu vârste de peste 20 de ani.

"├Än Rom├ónia, AVC-ul este prima cauz─â de invaliditate ┼či a doua cauz─â de mortalitate ├«n r├óndul popula┼úiei, iar un studiu recent care analizeaz─â evolu┼úia bolii la noi ├«n ┼úar─â semnaleaz─â c─â unu din ┼čase rom├óni va face un AVC", se arat─â ├«n comunicatul citat.

Speciali┼čtii SNRIR consider─â c─â, ├«n ultimii ani, Rom├ónia a f─âcut progrese ├«n ceea ce prive┼čte interven┼úia ├«n caz de AVC, av├ónd ├«n vedere c─â s-au deschis centre de tromboliz─â ├«n toat─â ┼úara. Totu┼či, Rom├ónia are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, transmit medicii.