O singură lingură din acest ingredient reduce riscul de demență

O nouă cercetare a descoperit că o lingură de ulei de măsline, consumată zilnic, poate reduce riscul de demență cu 28%.

Cercetările anterioare au descoperit că persoanele care consumă în mod regulat ulei de măsline pot avea un risc mai mic de deces prematur din cauza mai multor afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă, cancer și boli neurodegenerative.

Dietele care includ mult ulei de măsline, cum ar fi dieta mediteraneană, au fost legate de mai puține plăci de amiloid în creier, (plăcile sunt semne ale bolii Alzheimer).  În plus, dietele de înaltă calitate care oferă o nutriție optimă sunt asociate cu un risc mai scăzut de demență și alte afecțiuni.

Cu toate acestea, nu este clar dacă uleiul de măsline în sine poate ajuta la prevenirea demenței.

Ulei de masline si lamaie FOTO Shutterstock jpg

Riscul de demență scade de la uleiul de măsline. Foto: Shutterstock

Pentru a afla mai multe, oamenii de știință de la Universitatea Harvard au urmărit 92.383 de adulți timp de 28 de ani, evaluându-le aportul de ulei de măsline și calitatea dietei.

Descoperirile lor au fost prezentate anul trecut la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție și publicate pe 6 mai în JAMA Network Open.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au consumat cel puțin 7 grame, sau puțin peste o lingură de ulei de măsline pe zi au avut cu 28% mai puține șanse de a muri din cauza demenței. În plus, beneficiile uleiului de măsline pentru demență par să fie mai semnificative la femei.

Această reducere a riscului a rămas indiferent de calitatea dietei și chiar și după ce cercetătorii au ajustat datele pentru APOE ε4 - un factor de risc semnificativ pentru boala Alzheimer.

În timp ce echipa a descoperit că utilizarea uleiului de măsline în locul margarinei și maionezei a fost legată de un risc mai scăzut de deces cauzat de demență, înlocuirea uleiului de măsline cu unt nu a fost asociată cu riscurile de mortalitate prin demență.

Cercetătorii cred că uleiul de măsline poate reduce mortalitatea prin demență prin îmbunătățirea sănătății vasculare, reducerea inflamației și reducerea stresului oxidativ din creier.

Deși studiul a fost observațional și participanții erau în mare parte profesioniști din domeniul sănătății albi non-hispanici, ceea ce ar putea limita rezultatele, echipa de cercetare spune că creșterea aportului de ulei de măsline poate fi o strategie potențială pentru a reduce riscul de mortalitate prin demență și pentru a îmbunătăți sănătatea cognitivă.

Sursa: Health News