Ultravioletele pot trece şi prin umbrela de plajă

1 2 jpg jpeg

Dacă aveai impresia că eşti ferit de soare dacă stai sub umbrelă, lucrurile nu stau chiar aşa! Mai mult de o treime din ultraviolete pot trece prin umbrelele de plajă, atrage atenţia un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea "Valencia". De aceea, medicii recomandă folosirea cremelor cu ecran solar chiar şi atunci când stăm la plajă sub umbrelă. De asemenea, pentru prevenirea cancerului de piele, este important să nu se abuzeze de expunerea la soare.

În ultimii ani, din cauza subţierii stratului de ozon (care, în mod normal, are rol de protecţie), la sol ajung mai multe radiaţii ultraviolete, depăşind nivelul suportat de piele. De aceea, pericolele pentru sănătate sunt mai mari. Astfel, abuzul de soare produce la nivelul pielii modificări care se pot transforma în cancere (peste 95% dintre cancerele de piele sunt puse pe seama soarelui). Nu uita că nu trebuie să fii la plajă ca să te dai cu creme fotoprotectoare. Ele trebuie folosite inclusiv dacă mergem în parc sau la munte, aplicându-le 20 de minute înainte de a ieşi din casă.   

Alege loţiunile sau cremele fotoprotectoare în funcţie de tipul de piele şi de fototip. Fotoprotecţia este obligatorie la cei cu fototip I (piele foarte albă, păr roşcat, ochi albaştri, pistrui, care nu se bronzează niciodată), II (piele albă, păr blond ochi căprui, se ard şi se bronzează cu dificultate) şi cu fototipul III (cei şateni, cu ochi căprui, care se ard uneori şi se bronzează). Cei cu fototipul I şi II au nevoie de protecţie foarte ridicată (50+), iar celor cu fototipul III le este indicată protecţia ridicată (30-40) sau moderată (20). Pentru copiii mai mari de şase luni, alege produse cu FPS mare (40, 50+).

Dacă ai alergie la produsele de îngrijire, alege produsele de fotoprotecţie fără acid paraaminobenzoic sau parfum! De asemenea, alege cremele care te protejează atât de radiaţiile UVA, cât şi de cele UVB.