├Äntreb─âri ┼či r─âspunsuri despre grip─â

1 2 jpg jpeg

1.Ce este?

Gripa (influenza) este o infec┼úie viral─â acut─â, care afecteaz─â c─âile respiratorii. Este cauzat─â de virusul gripal (Myxovirus influenza). Exist─â mai multe tipuri de virus gripal: cel de tip A (cel mai periculos, implicat ├«n epidemii sau pandemii), de tip B (cel mai frecvent, mai pu┼úin grav) ┼či de tip C (provoac─â simptome asem─ân─âtoare r─âcelii comune).

2. Cum se transmite?

Boala se transmite pe calea aerului (str─ânut, tuse) sau prin obiectele contaminate cu secre┼úiile respiratorii ale bolnavului (pahare, prosoape etc.). Gripa are o contagiozitate destul de mare, o persoan─â afectat─â put├ónd ├«mboln─âvi p├ón─â la 3 oameni s─ân─âto┼či. Cel infectat este contagios ├«ncep├ónd din prima zi ├«n care apar simptomele ┼či ├«n urm─âtoarele 5-10 zile. ├Än cazul copiilor, contagiozitatea poate dura p├ón─â la 10 zile.

3. Cum o deosebe┼čti de r─âceal─â sau de bron┼čit─â?

Gripa debuteaz─â brusc, cu manifest─âri precum: durerile musculare, febra, durerile de g├ót, oboseala, cefaleea, inflama┼úia c─âilor respiratorii ┼či a mucoasei nazale.

R─âceala sau rinita se manifest─â progresiv, simptomele fiind prezente mai ales la nivelul c─âilor respiratorii superioare: str─ânut, scurgeri nazale, l─âcrimare ocular─â. Febra apare rar.

Bron┼čita este o inflama┼úie a bronhiilor, care duce la cre┼čterea cantit─â┼úii de secre┼úii. Simptomul principal este tusea, care mai ├«nt├ói este seac─â, apoi devine productiv─â. Alte manifest─âri sunt nasul ├«nfundat ┼či exptectora┼úiile mucoase.

4. Cât de gravă este?

Anual, gripa declan┼čeaz─â epidemii, iar rata de mortalitate a acestei infec┼úii virale nu este de neglijat. Sunt mai expu┼či complica┼úiilor grave b─âtr├ónii, persoanele cu sistemul imunitar sl─âbit ┼či pacien┼úii cu boli cronice precum cele pulmonare ┼či cardiace. ├Än cazul lor, o pneumonie poate fi mortal─â.

5. Ce poţi face pentru a te proteja?

├Ä┼úi po┼úi limita riscul de a face grip─â acord├ónd o aten┼úie important─â sp─âl─ârii frecvente a m├óinilor cu ap─â ┼či s─âpun. Cea mai bun─â modalitate de preven┼úie este vaccinarea antigripal─â, recomandat─â ├«n special persoanelor din grupa de risc: cei cu v├órsta peste 60 de ani, cu boli cronice, personalului medical.

6. De ce riscul de a contracta boala e mai mare iarna?

├Än sezonul rece, petrecem mai mult timp ├«n spa┼úii ├«nchise ┼či aerisim mai rar ├«nc─âperile, ceea ce cre┼čte riscul de transmitere a infec┼úiei gripale. ├Än plus, c├ónd este frig, ┼či imunitatea ├«ncetine┼čte.

7. Purtarea m─â┼čii este suficient─â pentru a nu r─âsp├óndi boala?

Aceasta este o m─âsur─â util─â, dar nu ofer─â protec┼úie total─â, pentru c─â gripa se poate transmite ┼či prin obiectele pe care bolnavul le atinge. De aceea, dac─â tu e┼čti cel bolnav, nu pune m├óna la gur─â c├ónd tu┼če┼čti, ci la nivelul cotului ├«ndoit. C├ónd tu┼če┼čti ├«n m├ón─â, probabilitatea de a transmite gripa celor din jur este foarte mare.