Cum se trateaz─â tumorile cerebrale. Sfatul medicului

Durerile de cap, grea╚Ťa sau v─ârs─âturile sunt unele dintre cele mai comune simptome care pot indica prezen╚Ťa unei tumori cerebrale. ├Äns─â, ├«n func╚Ťie de localizarea tumorii, aceste simptome pot fi ├«nso╚Ťite de tulbur─âri de vedere, limbaj sau comportament, de sc─âderea for╚Ťei musculare, de pareze de nervi cranieni, de tulbur─âri de memorie sau aten╚Ťie, afirm─â dr. Dan Mitrea, neurolog.

image

Tumorile cerebrale sunt ├«mp─âr╚Ťite ├«n patru grade de agresivitate de la 1 la 4, gradele fiind atribuite ├«n func╚Ťie de parametrii de replicare ╚Öi agresivitatea celulelor din care se alc─âtuie╚Öte tumora. Gradul 1 indic─â o tumor─â cu agresivitate sc─âzut─â, cu ╚Öanse de recidiva mic─â ├«n cazul ├«n care este tratat─â corect. Gradul 2 este un grad intermediar iar gradele 3 ╚Öi 4 sunt grade cu agresivitate crescut─â ╚Öi foarte crescut─â. Tratamentul acestor tumori cerebrale este individual ╚Öi, totodat─â, dependent de localizarea tumorii, m─ârimea acesteia, gradul de agresivitate precum ╚Öi de v├órst─â ╚Öi comorbidit─â╚Ťi.

6 decizii terapeutice în tratarea tumorilor cerebrale

Potrivit specialistului, tratamentul tumorilor cerebrale este individual ╚Öi, totodat─â, dependent de localizarea acestora, m─ârimea, gradul de agresivitate precum ╚Öi de v├órst─â ╚Öi comorbidit─â╚Ťi. Exist─â, ├«ns─â, 6 decizii terapeutice majore care pot fi luate de c─âtre pacien╚Ťi ╚Öi echipa multidisciplinar─â: 

1. Tratament chirurgical ÔÇô Acest tip de tratament presupune excizia tumorii sau a unei buc─â╚Ťi din tumor─â, astfel ├«nc├ót s─â ob╚Ťinem o ameliorare a simptomelor ╚Öi o vindecare sau ameliorare a evolu╚Ťiei bolii. Decizia interven╚Ťiei ╚Öi gradul de rezec╚Ťie este dictat─â de localizarea tumorii, extindere, raportul cu ariile / structurile func╚Ťionale din creier, precum ╚Öi riscurile date de comorbidit─â╚Ťile pacientului.

Riscurile procedurilor chirurgicale: Risc de producere a unui deficit neurologic, risc de s├óngerare, risc de infec╚Ťie - acestea sunt discutate ╚Öi estimate individual.

2. Radioterapia: Acest tip de tratament implic─â iradierea tumorii, a fostului pat tumoral (├«n cazul ├«n care tumora a fost ├«ndep─ârtat─â) sau a ├«ntregului creier cu doze de radia╚Ťii (raze X sau protoni) astfel ├«nc├ót s─â omoare celulele tumorale. Radioterapia este o procedur─â non-invaziv─â efectuat─â de c─âtre medicul radioterapeut. Decizia de iradiere ╚Öi dozele de radia╚Ťii ce trebuie administrate se discut─â ├«n echipa multidisciplinar─â ╚Öi este dependent─â de tipul de tumor─â, localizare ╚Öi raportul cu ariile ├«nvecinate, precum ╚Öi de tipul de tehnic─â de iradiere folosit.

Efecte adverse: oboseala (fatigabilitate), dureri de cap, tulbur─âri de memorie ╚Öi de aten╚Ťie, iritarea scalpului, pierderea temporar─â sau permanent─â a p─ârului ├«n zona iradiat─â.

*O component─â terapeutic─â aparte este radiochirurgia - aceasta presupune iradierea cu multiple fascicule de raze ce se concentreaz─â pe o arie restr├óns─â ╚Öi care prin cumulul de energie pe care ├«l descarc─â ├«n zona de ÔÇť├«nt├ólnireÔÇŁ a razelor, determin─â moartea celulelor tumorale. Este o metod─â non-invaziv─â de tratament, presupune de cele mai multe ori o singur─â ╚Öedin╚Ť─â de iradiere dup─â care pacientul pleac─â acas─â. Sunt multiple tehnologii ce folosesc acest principiu, cea mai cunoscut─â fiind gamma knife.

3. Chimioterapia: Presupune administrarea ├«n mod regulat pentru o anumit─â perioad─â de timp a unor medicamente pentru a omor├« celulele tumorale. Chimioterapia se poate efectua cu medicamente administrate pe gur─â sau perfuzabil. Cel mai frecvent folosit tratament ├«n tumorile cerebrale maligne este temozolomid, un medicament oral cu dispersie foarte bun─â la nivelul creierului. Testele histiologice, imohistochimice ╚Öi moleculare indic─â ce tip de tratament chimiterapic este adecvat.

Efectele adverse ale chimioterapeiei: oboseala, grea╚Ť─â, v─ârs─âturi, sc─âderea ap─âr─ârii organismului ├«mpotriva infec╚Ťiilor, anemie, sc─âderea trombocitelor ╚Öi cre╚Öterea riscului de s├óngerare.

4. Participarea ├«n studii clinice: Tratamentele medicamentoase recomandate standard au trecut testul timpului ╚Öi ╚Öi-au demonstrat eficacitatea. Exist─â, totu╚Öi, situa╚Ťii ├«n care eficien╚Ťa terapeutic─â este sc─âzut─â iar noi terapii care se afl─â ├«n curs de dezvoltare pot fi o solu╚Ťie ├«n ameliorarea evolu╚Ťiei bolii. Pacientul, ├«mpreun─â cu medicul neuro-oncolog ╚Öi echipa din jurul acestuia, pot lua ├«n calcul aderarea la studii clinice ├«n cazul ├«n care acestea sunt disponibile.

5. Reabilitate fizic─â, cognitiv─â ╚Öi psihic─â - recuperare medical─â: Este esen╚Ťial─â recuperarea func╚Ťiilor neurologice pierdute pentru a putea ameliora calitatea vie╚Ťii. Aceasta se face prin diferite proceduri ce presupun: kinetoterapie, logopedie, terapie ocupa╚Ťional─â, psihoterapie. Durata, frecven╚Ťa ╚Öi gradul de recuperare sunt diferite ├«ntre indivizi iar planul de recuperare este discutat ╚Öi monitorizat ├«n echipa multidisciplinar─â.

Cite┼čte ┼či: Dr. Dan Mitrea, neurolog: Cum putem depista ┼či preveni tumorile cerebrale

6. Tratamente alternative: Pacientului ├«i este recomandat s─â discute orice form─â de tratament cu medicul curant, ├«ntruc├ót astfel de decizii pot influen╚Ťa tratamentul standard at├ót pozitiv c├ót ╚Öi negativ ╚Öi de aceea este bine s─â existe o comunicare clar─â ╚Öi onest─â de la ├«nceput, pentru a evita situa╚Ťii indezirabile pe durata tratamentului sau a monitoriz─ârii bolii. Acupunctura, medita╚Ťia, exerci╚Ťii de relaxare, exerci╚Ťii fizice sunt, ├«n general, terapii alternative acceptate ╚Öi f─âr─â efecte nedorite. Cu toate acestea, administrarea de suplimente alimentare sau medica╚Ťia alternativ─â trebuie s─â fie discutat─â cu medicul curant.