COVID-19: ce tratament urmeaz─â Joe Biden

Testat pozitiv pentru COVID-19, pre┼čedintele american Joe Biden a dat asigur─âri c─â se simte foarte bine. De altfel, de┼či aflat ├«n izolare, pre┼čedintele este activ la Casa Alb─â, continu├ónd s─â ├«┼či asume atribu┼úiile.  

image

Pre┼čedintele Joe Biden a dat asigur─âri c─â se simte bine. Foto: Shutterstock

├Än v├órst─â de 79 de ani ┼či vaccinat anti-COVID-19 complet ┼či cu dou─â doze rapel, pre┼čedintele Joe Biden a avut simptome u┼čoare.

Doctorul pre┼čedintelui, Kevin O'Connor, a declarat c─â Joe Biden a avut mai ├«nt├ói un rezultat pozitiv la un test antigenic, confirmat apoi de un test RT-PCR, informeaz─â agen╚Ťiile interna╚Ťionale de pres─â. Joe Biden ÔÇ×este vaccinat complet ┼či a primit dou─â doze de rapel, m─â a┼čtept a┼čadar s─â r─âspund─â favorabilÔÇŁ la tratament, a declarat medicul.

Potrivit doctorului, Joe Biden a avut urm─âtoarele simptome: rinoree, oboseal─â ┼či tuse seac─â ocazional─â. Joi diminea╚Ť─â nu f─âcuse febr─â, iar nivelul de oxigen este normal, informeaz─â CNN.

Pre┼čedintele este tratat cu Paxlovid

Tratamentul pre┼čedintelui Joe Biden include medicamentul Paxlovid, un antiviral recent dezvoltat de Pfizer. Acesta este o combina┼úie de ingrediente active, PF-07321332 ┼či Ritonavir, care fac parte dintr-o clas─â de medicamente numite inhibitori de proteaz─â, utilizate ├«n prezent pentru tratarea HIV, a hepatitei C ┼či a altor boli virale, ┼či ac┼úioneaz─â prin ├«mpiedicarea virusului de a se replica.

├Äntr-un studiu publicat de Centrul pentru Prevenirea ╚Öi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, care a monitorizat 5.000 de persoane care au avut forme u┼čoare sau moderate de COVID-19, multe dintre ele fiind vaccinate, mai pu┼úin de 1% au avut nevoie de spitalizare. Studiul a ar─âtat, de asemenea, c─â doar ╚Öase spitaliz─âri ╚Öi 39 de vizite la departamentul de urgen╚Ť─â legate de COVID-19 au fost ├«nregistrate ├«n decurs de 5 p├ón─â la 15 zile de la utilizarea acestui antiviral, informeaz─â The New York Times.

Paxlovid a fost autorizat pentru administrare la persoanele cu v├órsta de 18 ani ┼či peste cu forme u┼čoare p├ón─â la moderate de COVID-19 ┼či care au cel pu┼úin un factor de risc pentru dezvoltarea unei boli severe.

Printre ace┼čti factori de risc se num─âr─â obezitatea, v├órsta ├«naintat─â (60 de ani ┼či peste), diabetul zaharat ┼či afec┼úiunile cardiace.

Cele dou─â substan┼úe active din Paxlovid se prezint─â sub form─â de comprimate separate, care sunt ambalate ├«mpreun─â ┼či se iau ├«mpreun─â, de dou─â ori pe zi, pe cale oral─â, cinci zile.

Cite┼čte ┼či: R─âceal─â, alergie sau COVID-19? Cum le diferen┼úiezi