Cele mai importante 3 roluri ale aparatelor dentare în corectarea dinților și beneficiile imediate pentru sănătate

image

De multe ori, aparatele dentare sunt percepute ca fiind tratamentul folosit pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului, în vederea corectării dinților strâmbi sau care nu sunt aliniați corect. Însă, de fapt, rolul aparatelor dentare este unul mult mai important, ele asigurând, în mare măsură, sănătatea orală și generală pe termen lung. De altfel, corectarea dinților aliniați greșit și a mușcăturii incorecte poate preveni o serie de afecțiuni dentare și parodontale, susținând și o igienă orală adecvată. În plus, tratamentele ortodontice realizate de la vârste fragede previn apariția cariilor și, implicit, scad riscul pierderii dentare odată cu înaintarea în vârstă.

Desigur, scopul principal în tratamentul prin aparate dentare este acela de a obține dinți drepți și o mușcătură corectă. Iată cele mai importante 3 roluri pe care aceste tratamente le au și beneficiile imediate pe care le aduc pentru sănătatea generală:

Alinierea dinților și corectarea mușcăturii

După cum spuneam, aparatele dentare aliniază dinții înghesuiți, suprapuși sau răsuciți și corectează mușcătura (ocluzia) defectuoasă, inclusiv problemele de mușcătură deschisă, adâncă sau inversă.

La finalul tratamentului se va asigura îmbunătățirea funcției masticatorii, ceea ce va susține o mai bună digestie și, în plus, va preveni uzura excesivă a dinților. De asemenea, corectarea mușcăturii ajută la reducerea durerilor de maxilar și a tensiunilor musculare asociate, care se pot agrava pe măsura înaintării în vârstă.

Prevenirea problemelor dentare și parodontale

Prin alinierea corectă a dinților cu ajutorul aparatelor dentare se încurajează igiena orală adecvată, permițând curățarea eficientă a tuturor suprafețelor dentare, chiar și a spațiilor mai greu accesibile.

Prin igienizarea corectă a dinților se reduce considerabil riscul de apariție a cariilor și a bolii parodontale, prin combaterea acumulării de placă bacteriană și a tartrului din zonele în care periuța de dinți ajunge cu dificultate. Acest lucru contribuie la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, precum și la evitarea dezvoltării unor afecțiuni de sănătate asociate, așa cum pot fi problemele cardiace.

Îmbunătățirea esteticii dentare și creșterea stimei de sine

Aparatele dentare corectează dinții inestetici, rezultatul imediat fiind obținerea unui zâmbet mai frumos, cu dinți drepți, perfect aliniați. Desigur, un zâmbet natural, fără imperfecțiuni, ajută la creșterea stimei de sine, având un impact pozitiv asupra interacțiunilor sociale și a calității vieții, în general, așa cum citim mai multe și pe smilebliss.com.

Aparatele dentare sunt tratamente stomatologice care contribuie la o sănătate orală mai bună și la un zâmbet sănătos și estetic, oferind beneficii imediate și pe termen lung pentru sănătatea generală. Desigur, durata tratamentului, tipul de aparat dentar recomandat și alte sfaturi particulare se pot obține în cabinetul medicului stomatolog.

Photo: Unsplash