Ţigările electronice ne îmbolnăvesc

1 tigarile electronice ne imbolnavesc jpg jpeg

Ţigările electronice par să îmbolnăvească din ce în ce mai mulţi dintre cei care au renunţat la ţigările clasice în favoarea celor noi pe piaţă.

Medicii spun că oamenii vin cu dificultăţi de respiraţie, cu tuse, poate şi febră, pot acuza stări de greaţă şi vomă. Afecţiunea progresează rapid într-o boală gravă de plămâni ce necesită spitalizarea şi respiraţie asistată. Un ulei care conţine vitamina E, folosit pentru rezerve, ar putea fi la originea îmbolnăvirilor.

Autorităţile din SUA nu au confirmat că o singură substanţă ar fi de vină şi aşteaptă rezultatul unor analize mai complexe.

Oficialii americani au avertizat populaţia să nu mai folosească ţigările electronice până când nu este stabilită legătura dintre acestea şi boala pulmonară ucigaşă. Cinci oameni au murit şi alţi peste 450 s-au îmbolnăvit până acum.

"Este posibil că ce se întâmplă acum e un efect al unor substanţe la care plămânii au fost expuşi o lungă durată. Cine crede că introducerea unor substanţe cum sunt folosite în vapat, ţigările clasice sau încălzite, introducerea lor în sistemul respirator este normal sau că plămânii pot rămâne sănătoşi pe o durată lungă după folosirea unor astfel de substanţe se înşeală. La un moment dat încep să apară efectele. Perioada la care plămânii au fost expuşi acestor substanţe, fie că vorbim de vapat sau ţigară încălzită, e o perioadă scurtă, încă nu ştim efectul real, cum ştim efectul ţigărilor clasice. Vedem că există atacuri continue pe social media împotriva celor care avertizăm asupra acestor aspecte, atacuri foarte bine coordonate ale unor oameni care încearcă să minimalizeze efectele şi ce se întâmplă în SUA. Sper ca în cel mai scurt timp să avem informaţii ştiinţifice valide din partea colegilor din SUA, ca să se ştie cum trebuie să fie abordarea privind aceste dispozitive şi substanţele folosite în ele.” a spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.