Sunt tatuajele periculoase pentru sănătate?

Potrivit Health Digest, un tatuaj este o rană, de aceea atunci când este efectuat, simți durere. Pentru a rămâne permanentă, cerneala pentru tatuaj trebuie să ajungă la stratul dermic, care se află sub stratul epidermic, cel vizibil al pielii. Prin perforarea pielii de aproape 3.000 de ori pe minut, un ac de tatuaj poate ajunge în stratul dermei, unde apoi depune cerneala care creează tatuajul.

image

Tatuajele pot fi riscante pentru sănătate. Foto: Shutterstock

Tatuajul este interpretat de corp ca o amenințare externă, de aceea alertează sistemul imunitar și activează celulele din corp numite macrofage să încerce să digere cerneala, dar acest lucru nu este posibil.

Pentru că tatuajele sunt permanente și cerneala rămâne în derm, este nevoie să știi dacă acest lucru îți afectează sănătatea, iar riscurile potențiale vin, în primul rând, de la cerneala folosită pentru a le crea. Potrivit Clinicii Mayo, unele persoane pot prezenta reacții alergice la cerneala de tatuaj, în special la coloranții roșii, albaștri și verzi.

Este posibil ca din cauza cernelii să dezvolți o erupție cutanată cu mâncărime sau o infecție a pielii. U.S. Food & Drug Administration (FDA) raportează că cerneala contaminată cu bacterii sau mucegai poate duce la infecții și că nu există nicio modalitate de a spune cu siguranță dacă cerneala folosită la tatuaje este sigură. În cazul unei infecții severe, simptomele pe care ar trebui să le recunoști sunt febră mare, tremurături, frisoane și transpirații.

După ce ți-ai făcut un tatuaj este de asemenea, o posibilitate de a dezvolta o cicatrice sau un granulom. Granuloamele pot apărea atunci când organismul detectează tatuajul drept un obiect străin și creează nodulii sau denivelări în jurul acestuia.

Medicii spun că artiștii tatuatori ar trebui să poarte mănuși de unică folosință de fiecare dată când fac un tatuaj, să se spele pe mâini, să folosească echipament adecvat și să sterilizeze orice echipament care nu este aruncat ulterior.

 În plus, este o măsură în plus de siguranță să alegi tatuaje care se fac cu cerneluri vegane sau cerneluri care includ glicerină, etanol și apă purificată, mai degrabă decât cele care conțin substanțe chimice cu potential toxic.

Citește și Când are un copil nevoie de logoped