Tot ce trebuie sa stii despre alergie si intoleranta alimentara
Diferenta dintre cele doua depinde si de perioada cand apar simptomele. Astfel, alergia alimentara este o reactie imediata a sistemului imunitar la proteinele din alimente, precum faina, lapte, oua, soia, alune. De cele mai multe ori, copilul cu alergie alimentara stranuta, are respiratie suieratoare sau alte dificultati de respiratie, prezinta urticarie si stari de voma. Din pacate, studiile in domeniu au descoperit ca cei care provin din familii cu istoric medical cu cazuri de eczeme, alergii, astm si rinite alergice sunt mai predispusi sa sufere din pricina alergiilor alimentare. Nu inseamna ca daca tu ai rinita, copilul tau va avea alergie la unele alimente. Riscuri sunt, dar exista si sanse sa nu apara nicio problema in acest sens.
Intoleranta alimentara nu poate fi confundata cu alergia
Comparativ cu alergia alimentara, intoleranta la unele alimente este insotita in special de simptome digestive, cum sunt acumularea de gaze in stomac, balonarea, diareea si crampele abdominale. Trebuie sa stii, spune Robert Issenman, care este gastroenterolog-pediatru la Spitalul de Copii din McMaster din Hamilton si fost presedinte al Societatii Canadiene de Pediatrie, ca pot aparea si eruptii cutanate. Cu toate acestea, intoleranta alimentara, desi este neplacuta, nu este asa de periculoasa, precum este alergia care poate provoca soc anafilactic.
Intoleranta la lactoza este, insa, cel mai des intalnita si apare la cei care nu au acele enzime necesare pentru a digera lactoza, adica zaharul din lapte. Potrivit specialistului Issenman, intoleranta la lactoza apare la oamenii care provin din medii unde laptele de vaca nu este inclus in meniul obisnuit, cum ar fi Asia si Africa. Pe de alta parte, cand incep sa manance lapte, cei mai multi copii mici manifesta intoleranta la laptele de vaca, si sunt mai dese cazurile intre 3 si 5 ani.
Boala celiaca este o reatie a intestinului la gluten, o proteina care se gaseste in produsele alimentare, cum ar fi grau, secara, orz si ovaz. Medicul Issenman spune ca si acest tip de boala apare frecvent la copii si este grava, pentru ca glutenul distruge mucoasa intestinului. De regula, se inregistreaza cazuri mai frecvente la irlandezi, indo-europeni, italieni, englezi si in randul populatiei din Scandinavia. Adesea, copilul cu boala celiaca se dezvolta mai incet si pare subnutrit. Din fericire, daca este supus unei diete fara gluten, cel mic isi va reveni.