Sunt normale transpirațiile nocturne? Iată ce trebuie să faci!
Multe lucruri te pot face să transpiri noaptea, inclusiv menopauza, medicamentele, infecțiile, tulburările de somn, stresul și atmosfera din dormitor.
Dacă transpiri des noaptea și asta îți afectează somnul, experții recomandă să discuți cu medicul.
Pentru a reduce transpirația pe timp de noapte, medifică temperatura în dormitor, poartă haine largi și ușoare și să evită factorii declanșatori ai transpirației, cum ar fi alimentele picante sau alcoolul înainte de a merge la culcare.

Când transpirațiile nocturne afectează somnul, trebuie să iei măsuri. Foto. Shutterstock
Transpirația este normală și una dintre principalele moduri prin care corpul tău se răcorește. Dar iată ce spun experții despre cauzele transpirațiilor nocturne, potrivit Very Well Health.
Dr. Margarita Oks, pneumolog și director asociat al Centrului de somn de la Spitalul Lenox Hill din New York, a declarat pentru Verywell că transpirația în somn este definită ca episoade de transpirație foarte puternică în timp ce dormi, atât de puternică încât îți udă hainele și lenjeria de pat.
Există câteva lucruri care provoacă transpirații nocturne. Iată o listă a celor mai frecvente cauze:
Menopauza
Dr. Denise Pate a declarat pentru Verywell că în timpul menopauzei, treci prin schimbări majore în producția de hormoni estrogen și progesteron.
Aceste modificări hormonale determină multe persoane aflate la menopauză să aibă modificări ale temperaturii corpului, care duc la simptome precum bufeuri, transpirație excesivă și transpirații nocturne.
Medicamente
Potrivit dr.Oks, unele medicamente provoacă transpirație ca efect secundar.
Medicamentele comune care vă pot face să transpirați noaptea includ antidepresive, analgezice, medicamente pentru diabet și steroizi.
Infecții
Dr. Pate a spus că mai multe infecții și boli pot provoca, de asemenea, transpirații nocturne, inclusiv HIV, infecții fungice, osteomielita (o infecție a oaselor), endocardita (o infecție a mucoasei interioare a inimii) și tuberculoza (o boală bacteriană a plămânilor).
Hipertiroidismul
La persoanele cu o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), glanda produce mai mulți hormoni tiroidieni decât ceea ce are nevoie organismul.
Potrivit dr.Pate, atunci când glanda tiroidă pompează prea mult hormon tiroidian și lucrează prea mult, poate crește temperatura și metabolismul corpului, ceea ce poate determina transpirații.
Cancer
Pate a spus că transpirația pe timp de noapte poate fi un simptom al anumitor tipuri de cancer sau un efect secundar al tratamentelor pentru cancer.
De exemplu, limfomul Hodgkin, limfomul non-Hodgkin și leucemia sunt tipuri de cancer care provoacă adesea transpirație nocturnă.
„Se estimează că transpirațiile nocturne afectează până la 41% dintre femeile aflate la menopauză și până la 80% dintre persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi tuberculoza și limfomul”, a spus Pate.
Cercetările au descoperit că transpirațiile nocturne sunt influențate de factori precum vârsta, sexul/sexul, problemele medicale și medicamentele.
Cum să atenuezi transpirația nocturnă
Dacă transpirațiile nocturne îți afectează viața de zi cu zi sau calitatea somnului, medicii Pate și Oks au spus că există unele schimbări pe care le poți face.
Iată câteva sfaturi recomandate de experți pentru a vă ameliora transpirațiile nocturne:
Păstrează o temperatură confortabilă. Temperatura ideală pentru somn odihnitor poate varia în funcție de preferințele individuale, dar în general, este recomandat ca temperatura camerei sa fie între 18 și 22 de grade Celsius.
Aceasta gama de temperatura ofera un echilibru între căldură și răcoare, ceea ce poate fi confortabil pentru majoritatea oamenilor.
Folosește un ventilator sau deschide o fereastră. Folosirea unui ventilator sau deschiderea ferestrei poate ajuta la circulația aerului și menține dormitorul și corpul în confort, în timp ce dormi.
Poartă îmbrăcăminte confecționată din țesături respirabile, care elimină umezeala. Hainele largi, ușoare, pot ajuta.
Folosește lenjerie de pat care nu reține umezeala. Cearșafurile, fețele de pernă și husele de saltea realizate din materiale care elimină umezeala, pot preveni reținerea căldurii și scad disconfortul.
Stai hidratată. Bea multe lichide pe parcursul zilei pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului și pentru a reduce riscul de deshidratare, care poate agrava transpirațiile nocturne.
Limitează cofeina, alcoolul și alimentele picante înainte de culcare. Evită alimentele și băuturile care îți pot crește temperatura corpului și te pot face să transpiri. Nu le consuma târziu în timpul zilei sau aproape de ora de culcare.
Practică tehnici de relaxare. Stresul și anxietatea pot genera transpirații nocturne. Practicarea tehnicilor de relaxare precum meditația, respirația profundă sau yoga poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea calității somnului.
Dacă transpiri noaptea doar ocazional și nu îți perturbă somnul sau calitatea vieții, este posibil să nu fie un motiv de îngrijorare.
Dar dacă transpirațiile nocturne par să se înrăutățească sau sunt mai frecvente, este timpul să mergi la medic.
„Dacă este acută (a început brusc), progresivă și este asociată cu alte simptome, atunci acest lucru ar trebui discutat cu un medic”, a spus Oks. „Dacă transpirația nocturnă este asociată cu condițiile de mediu, atunci acest lucru nu este la fel de îngrijorător și poate fi gestionat independent.”
Apnee de somn
Potrivit dr. Pate, persoanele cu apnee în somn, o tulburare gravă a somnului care oprește respirația, sau o face superficială, pot avea transpirații nocturne din cauza efortului suplimentar necesar pentru a respira noaptea.
Anxietate și stres
Atunci când ai anxietate, ești stresat sau copleșit, este posibil să ai și simptome fizice de anxietate. Stresul emoțional poate duce la creșterea ritmului cardiac și a respirației. Dacă simți stres emoțional înainte de culcare, acesta poate provoca și transpirație în timp ce dormi.
Alcool
Ceea ce mănânci și bei înainte de culcare, te pot face, de asemenea, mai predispus la transpirații nocturne.
De exemplu, dacă bei o băutură alcoolică înainte de culcare, corpul tău va încerca să metabolizeze alcoolul, ceea ce te poate face să transpiri în timp ce dormi.
Mediul
Dr. Oks a spus că există mai multe lucruri în spațiul tău de locuit care te pot face mai mult sau mai puțin predispus să transpirați noaptea, cum ar fi temperatura din dormitor, materialul pijamalei și numărul de pături de pe patul tău.