Prof. Univ. Dr. Walter Klepetko, expert internațional chirurgie toracică oncologică: Cancerul pulmonar se tratează modern prin terapii combinate

Cancerul pumonar se tratează curativ printr-o combinație între chirurgie și terapie sitemică ce include chimioterapia, imunoterapia sau terapia ţintită şi radioterapia, iar abordarea este personalizată în funcție de pacient, tipul și dimensiunea leziunilor canceroase, precum și de stadiul bolii.

image

Foto: prof.univ.dr. Walter Klepetko, Wiener Privat Klinik

Potrivit profesorului universitar dr. Walter Klepetko, în cadrul clinicii din Viena, Austria, unde specialistul este activ, rata de vindecare la pacienții tratați de cancer pulmonar este peste 99%.

Află din interviul realizat cu prof.univ.dr. Walter Klepetko care sunt cele mai noi terapii folosite pentru a trata cu success cancerul pulmonar și care sunt avantajele oferite de tratamentul în occident.

Click Sănătate: Rata de vindecare a pacienților cu cancer pulmonar tratați în Spitalul Wiener Privat Klinik este foarte bună. Care sunt avantajele pe care le oferiți pacienților și cum se explică această rată de succes?

Prof.univ.dr. Walter Klepetko: Mulți dintre pacienții noștri sunt pacienți internaționali, de aceea este important să le oferim foarte rapid un diagnostic și să începem terapia imediat. Oferim tot ceea ce înseamnă diagnoză și tratament fără timpi morți și așteptare, lucru care ajuta înclusiv din punctul de vedere al șanselor de vindecare. Pe de altă parte, cei mai mulți dintre pacienți sunt în stadiile incipiente ale bolii și vin pentru a beneficia de cele mai bune abordări medicale curative, care le pot salva viața. Și, așa cum știți, cu cât se diagnostichează mai devreme și începem terapia în stadiile incipenete ale bolii, cu atât șansele la vindecare cresc.

În centrul pe care îl conduc, Vienna Internațional Center for Thoracic Oncology, VICTO, oferim toate serviciile necesare pentru diagnosticarea, tratamentul şi asistarea pacienţilor afectaţi de tumori toracice maligne, care indud cancere pulmonare, cele mai multe cazuri pe care le tratăm fiind chiar cele de cancer pulmonar.

Ratele de vindecare sunt mari și pentru că oferim multe avantaje pacienților noștri în lupta cu boala, având și privilegiul accesului la tehnologie. Vă dau exemplul investigațiilor imagistice  PET – CT imediat ce vine pacientul, cu rezultatul a doua zi după realizarea scanării, un avantaj real pentru că în alte spitale se așteaptă săptămâni întregi pentru a face această investigație. Avem și un consiliu de specialiști „Tumor Board”, adică o comisie oncologică interdisciplinară, formată din medici cu o extinsă experiență în domeniile lor de expertiză: oncologie, chirurgie, radioterapie, imunologie, etc., care discută cazurile și iau cele mai bune decizii medicale, în cel mai scurt timp posibil, pentru fiecare pacient în parte. Deci există și o foarte bună colaborare între specialiști, în beneficiul pacientului.

Click Sănătate: Care sunt metodele actuale și uzuale prin care se pune diagnosticul și se stabilește stadiul bolii?

Prof.univ.dr. Walter Klepetko: Efectuăm toate tipurile de investigaţii bronhoscopice, evaluare completă histopatologică şi molecular-genetică a tumorii, iar cele mai moderne tehnici de imagistică includ: PET - CT, RMN, ecografie, angiografie.

Ulterior, putem interveni, în funcție de specificul diagnosticului cu abordări chirurgicale, de la cele minim invazive la chirurgie radicală, extinsă. Operăm  miniminvaziv, cu roboți, operăm clasic, abordarea tumorilor canceroase include chirurgie toracică asistată video, chirurgie uniportal, monitoractomie pentru conservarea muşchilor, rezecţii în manşon, rezecţii complexe, rezecţii de perete toracic și, de asemenea, putem interveni cu abordări oncologice complete, de ultimă generaţie care includ medicină personalizată, terapie ţintită, imunoterapie, chimioterapie și diverse tipuri de terapii combinate.

Mai mult, în funcţie de situaţia individuală, pacienţilor li se oferă posibilitatea de participare la studii clinice de prima linie, şi li se pot propune forme individualizate de tratament.

Click Sănătate: Discutând în mod specific despre cancerul pulmonar, care sunt principalele abordări pe care le practicați?

Prof.univ.dr. Walter Klepetko: Inovaţii recente şi progrese în domeniul diagnosticării, stadializării şi terapiei cancerului pulmonar în stadiu incipient şi al celui local avansat au schimbat paradigma pentru tratamentul pacienţilor suferinzi de cancer pulmonar.

În stadiul incipient al bolii, rezecţia radicală primară, prin utilizarea de metode convenţionale sau minim invazive, este abordarea preferată pentru asigurarea tratamentului curativ al pacienţilor.

În cancerul pulmonar avansat local, chirurgia este combinată de obicei cu tratament oncologic pre-operator și post operator precum chimioterapia, imunoterapia sau terapia ţintită şi radioterapia în anumite cazuri. Introducerea imunoterapiei şi a terapiei ţintite a îmbunătăţit considerabil rezultatele pacienţilor afectaţi sistemic.

Dar, cheia succesului rămâne la acești pacienți diagnosticarea rapidă și stabilirea corectă a stadiului bolii pentru a le oferi o abordarea terapeutică eficientă. Pentru asta folosim videobiopsii, bronhoscopii, dispozitive cu ultrasunete și PET-CT. La nivel de țesut se pot observa numeroase alterații, sunt multe mutații genetice care pot fi observate și pentru care, dacă sunt corect identificate, se poate interveni cu terapii specifice care au un răspuns foarte, foarte bun. De aceea este foarte important să se realizeze și profilul genetic al tumorii.

Tratamentele sistemice depind de rezultatele biopsiei tumorii. Se poate opta pentru imunoterapie, dacă biopsia arată că ar putea exista un răspuns bun, dacă nu, se alege chimioterapie clasică, iar dacă sunt prezente anumite mutații specifice, care au un răspuns bun la terapie personalizată, individualizată, atunci se folosesc astfel de abordări. Cele mai bune rezultate le au tratamentele combinate, care includ, în funcție de nevoi, mai multe tehnici și abordări, de la chirurgie la imunoterapie, chimioterapie, etc. Experiența noastră arată că un singur tip de tratament nu are la fel de bune rezultate pe cât o au tratamentele combinate.

În cazul cancerelor pulmonare incipiente foarte, foarte importantă este extirparea totală, corectă a tumorilor, prin metodă chirurgicală. Dacă abordarea este minim-invazivă sau nu, este doar o chestiune „filosofică”, pentru că rezultatele sunt la fel de bune și dacă această etapă este de succes, în stadiile incipiente ale bolii, apoi urmează drumul spre vindecare.

Click Sănătate:  Care sunt avantajele pe care le oferiți pacienților est-europeni în termeni de acces la terapie și tratament pentru cancerul pulmonar?

Prof.univ.dr. Walter Klepetko: Sunt mai multe aspecte important de menționat. Primul lucru la care avem grijă este să nu mai pierdem timp în plus, fiindcă mulți pacienți ajunși la noi au un istoric în care diagnosticul a fost pus în luni de zile. Un alt aspect este faptul că oferim accesul la la tehnologii moderne, comprehensive, despre care am vorbit anterior, pentru fiecare caz individual, terapii care nu sunt întotdeauna disponibile în țările de origine, sau dacă sunt, accesul nu este tocmai rapid, iar al treilea aspect este că oferim o foarte bună comunicare atât între specialiștii care gestionează cazul, cât și în relația cu pacientul și familia lui.

Pe lângă toate acestea, suntem o echipă de specialiști cu experiență extinsă, care oferim medicină la standarde academice, în confortul unui spațiu cu servicii hoteliere de cinci stele, iar acest aspect conteaza pentru starea de bine a pacientului.