Moașa: „Din păcate, moașele calificate au dispărut din sistem, deși femeile din Română au nevoie de serviciile lor„

„În România mai există în sistem aproximativ 1000 de moașe calificate,  necesarul fiind de 11.000 ” afirmă Vania Limban, prima moașă independentă din România.

image

Invitată în ediția Click Sănătate moderată de Antoaneta Banu, moașa Vania Limban explică fenomenul  care a dus la dispariția acestei profesii de o importanță majoră pentru femeile gravide și copiii nou născuți.

 În perioada de preaderare, țara noastră a fost obligată de Uniunea Europeană la recunoașterea unor profesii independente, printre care și cea de moașa.  În anul 2004 a fost dată  Legea nr. 307 privind exercitarea profesiei de asistent medical şi a profesiei de moaşă, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România. Legea, conform normelor UE prevede calificarea profesională a moașelor în instituții de învățământ universitar calificat.

După  patru ani, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 144, care a abrogat Legea 307/2004 şi care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 785 din 24 noiembrie 2008.

„Legea nu are nici până azi norme de aplicare. În lipsa acestora, moașele calificate nu își pot practica cu adevărat profesia. Nici în spitale nu s-au mai  scos posturi la concurs, iar studentele moașe care au finalizat specializarea nu au putut să se regăsească în sistem. Urgența majoră este dată de aceste norme de aplicare pentru ca moașele să își poată exercita profesia. Cum să muncească cineva, în aceste condiții, in domeniul medical unde riscul de malpraxis este foarte mare și unde ești ca pe nisipuri mișcătoare?” spune moașa Vania Limban.

Tot ea afirmă că în acest moment chiar dacă s-ar da drumul la posturi și ar fi o deschidere către această profesie, tot nu ar avea de unde să se facă angajări. De ce? Pentru că nici facultățile de medicină care aveau aceste specializări nu au solicitări din partea tinerelor,  ceea cea adus la suspendarea concursurilor de admiterea pentru moașe calificate.

Din 2002, au fost  înfiinţate Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa, Sibiu. Azi, doar la Galați, în cadrul Facultății de Medicină  mai funcționează specializarea pentru moașe calificate.

Vania Limban spune in ediția live Click Sănătate că nici facultățile care au avut aceste specializări nu au știut să informeze tinerele absolvente de liceu despre existența acestor secții.

 „Imaginati-vă,  dacă am avea normele de aplicare la lege și o campanie de comunicare și informare despre existența acestor secții la Facultățile de medicină,  dacă am ști să le determinăm pe tinere să aleagă această profesie care este atât de frumoasă,  situația ar fi cu totul alta. Moașa are un rol foarte mare in viața unei gravide și a noului născutului. Când eu eram moașă tânăra, aveam câte 15 nașteri pe zi, iar 7 sau 8 erau asistate doar de noi moașele. Sigur că erau acelea fără complicații,  iar unde era cazul  intervenea  medicului ginecolog”

Vania Limban subliniază că România este o țară  cu tradiție,  unde moașa a avut un rol esențial în societate. „Noi am înființat înaintea Angliei scoala de moașe. La noi a apărut în 1838, iar la ei abia în 1860.” spune  Vania Limban.

United Nations Population Fund a publicat in 2021 un raport prin care arată ce valoroasă este investiția  în formarea  moaşelor calificate iar activitate lor  sustinută ar evita 67% din decesele materne, 64% din decesele neonatale şi 65% din naşterile de copii morţi. (SoWMy).

Azi, în  țari precum Olanda, Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Finlanda etc, moașele sunt cele care le monitorizează femeilor sarcina, le asista la naștere și imediat după, le consiliază in starea lor emoțională și monitorizează evoluția bebelușului.

Urmăriți integral ediția Click Sănătate despre „Moașele! O resursă ignorată în România„

Vania Limban este prima moașă independentă din România.. În 2008 a absolvit Facultatea de Moașe din cadrul Universității Vasile Goldiș Arad. A fost președinta Asociației Moașelor din România (AMsR)și s-a implicat in recunoașterea profesiei de moașă, prin legislație și formă educațonală în conformitate cu Directivele UE. A beneficiat de burse: la Facultățile de Moașe din cadrul Universităților din Bristol UK și Georgetown University Washington USA, precum și de mai multe specializări în Scotia, Belgia, Olanda, Franta, unde și-a perfecționat abilitățile profesionale, dar și de comunicare și de educare a viitorilor părinți.

Citeşte şi: Studiu: această vitamină poate reduce anxietatea şi depresia