Sindromul Gilbert - Ce este ┼či de la ce apare

1 sindromul gilbert ce este si de la ce apare jpg jpeg

Sindromul Gilbert, denumit ┼či Sindromul Gilbert-Meulengracht este cea mai frecvent─â cauz─â de hiperbilirubinemie, care este ereditar─â ┼či este descoperit─â la 5-10% din popula┼úie. Una din caracteristicile generale este icterul, care apare din cauza nivelului ridicat de bilirubin─â neconjugat─â ├«n s├ónge.

Sindromul Gilbert┬á ÔÇô cauze ┼či factori

├Än aceast─â boal─â, activitatea enzimei glucuronil este constant sc─âzut─â la 30% din pacien┼úi. Deficien┼úa se atribuie muta┼úiei ap─ârute la gena UGT-1TA. Fiecare persoan─â afectat─â de sindrom are dou─â copii ale genei anormale responsabile. Pentru c─â cei mai mul┼úi oameni au o copie a genei, mo┼čtenirea a dou─â copii anormale (una de la mama, alta de la tata) nu este neobi┼čnuit─â. Totu┼či, persoanele cu doar o singur─â copie au nivele u┼čor mai mari de birilubin─â neconjugat─â dar nu au sindrom Gilbert. Din motive nu foarte cunoscute, nu to┼úi oamenii cu dou─â copii ale genelor anormale dezvolt─â sindrom Gilbert.

Sindromul Gilbert  - diagnostic

Sindromul se diagnosticheaz─â, ├«n general, prin anamnez─â ┼či examen fizic ┼či se confirm─â prin teste de s├ónge. Investiga┼úiile repetate nu sun justificate pentru stabilirea diagnosticului. Acest sindrom este o condi┼úie benign─â, mo┼čtenit─â ┼či se caracterizeaz─â prin icter intermitent f─âr─â absen┼úa hemolizei sau a unei boli hepatice.

Sindromul apare mai frecvent la b─âie┼úi, dec├ót la fete ┼či este considerat o eroare de metabolism. Apari┼úia mai deas─â la b─âie┼úi se explic─â prin producerea mai mare a bilirubinei la masculi ┼či se diagnosticheaz─â, ├«n general, la pubertate.

Ca semne ┼či simptome ale acestui sindrom sunt icterul, func┼úia de detoxifiere hepatic─â ┼či efectele cardiovasculare. Pentru diagnosticare se folosesc testul la fenobarbital, testul cu crom radioactiv ┼či testul de metabolizare a medicamentelor.

Sindromul Gilbert┬á ÔÇô ce s─â faci s─â aju┼úi ficatul ├«n aceast─â boal─â

Persoanele care sufer─â de acest sindrom nu necesit─â tratament medicamentos, a┼ča c─â pacientul trebuie s─â evite medicamentele care interac┼úioneaz─â cu bilirubina, precum ampicilina, salicila┼úii, furosemidul, agen┼úii sulfa ┼či ceftriaxona. ├Än unele cazuri, nivelul bilirubinei poate cre┼čte rapid, de exemplu ├«n febr─â sau infec┼úii.

Bolnavii de sindrom Gilbert sunt mult mai vulnerabile la reac┼úiile toxice de la chimicale sau medicamente, ambele reg─âsite ├«n produsele animale. A┼čadar, s─â evite pe c├ót posibil mediile toxice ┼či m├ónc─ârurile nes─ân─âtoase, fluoridul din apele de gur─â ┼či pastele de din┼úi.

Schimb─ârile alimenta┼úiei pot elimina hiperbilirubina, a┼čadar persoanele cu acest sindrom ar trebui s─â evite zaharurile simple, alcoolul, alimentele ├«nalt procesate, proteinele animale, care determin─â acumularea de toxine ├«n ficat. De asemenea, nu ar trebui s─â foloseasc─â doze mari de niacin─â, ulei de pe┼čte, vitamina A sau D.

Persoanele care sufer─â de sindrom Gilbert nu ar trebui s─â lucreze ├«n domeniul prelucr─ârii berii, vinului, mezelurilor, br├ónzeturilor sau ┼úig─ârilor, deoarece aceste alimente implic─â fermentare fungic─â, proces ce cre┼čte expunerea la micotoxine cu toxicitate hepatic─â.

Ca plante terapeutice ce pot fi folosite ├«n acest sindrom, se num─âr─â: cire┼čele negre, spanacul, morcovii, ridichea neagr─â, castrave┼úii, papaya. Silimarina poate ajuta, ea este benefic─â ├«n mai toate afec┼úiunile hepatice. apoi, coenzima Q10, vitaminele din complexul B, plantele bazate pe enzime digestive proteolitice, acidul alfa lipoic, cisteina ┼či metionina, lactobacilus acidophilus.