Satura┼úia de oxigen: cum se m─âsoar─â ┼či care sunt valorile normale

1 stauratie oxigen jpg jpeg

O persoan─â s─ân─âtoas─â are satura┼úia de oxigen ├«n s├ónge ├«ntre 95% ┼či 100%. C├ónd valoarea scade sub 93%, se poate instala hipoxemia, sc─âderea cantit─â┼úii de oxigen care ajunge ├«n ┼úesuturile corpului, ┼či este posibil s─â fie nevoie de oxigen suplimentar ┼či de tratament.

Satura┼úia de oxigen ├«n s├ónge se refer─â, de fapt, la c├ót este de saturat─â hemoglobina cu oxigen. Protein─â din s├ónge, hemoglobina se combin─â cu oxigenul, pentru a-l transporta prin s├ónge spre organe, ┼úesuturi ┼či celulele corpului. 

Este bine s─â ┼čtii c─â satura┼úia de oxigen depinde de c├ó┼úiva factori importan┼úi, ┼či anume de: 1. oxigenul inspirat din mediul ├«nconjur─âtor; 2. schimbul de gaze din pl─âm├óni; 3. concentra┼úia nivelului de hemoglobin─â din celulele ro┼čii; 4. capacitatea proteinei de a atrage oxigenul.  

Unele boli, precum COVID-19, scad saturaţia 

├Än cazul unor boli, se diminueaz─â satura┼úia de oxigen. Printre acestea se num─âr─â infec┼úia cu SARS-CoV-2, bolile pulmonare, de inim─â, anemia, embolismul pulmonar, malforma┼úiile cardiace congenitale. ├Än aceste cazuri ┼či la recomandarea medicului, este bine s─â utilizezi un pulsoximetru, un aparat de m─âsurat satura┼úia de oxigen din s├ónge. Acesta este un dispozitiv medical sub form─â de clips, care poate fi ata┼čat fie de degete sau de lobul urechii, fie la ├«ncheietura m├óinii, unde fluxul sangvin poate fi detectat u┼čor; scopul const─â ├«n identificarea varia┼úiilor de oxigen din moleculele de hemoglobin─â. Investiga┼úia ofer─â un rezultat rapid, este nedureroas─â ┼či non-invaziv─â. 

Cum funcţionează pulsoximetrul 

Oxigenul inspirat este filtrat prin pl─âm├óni, apoi este distribuit spre ┼úesuturi cu ajutorul moleculelor de hemoglobin─â din s├ónge. ├Än func┼úie de cantitatea de oxigen transportat─â, hemoglobina absoarbe lumina ├«n mod diferit. Pulsoximetrul folose┼čte raze de lumin─â, LED-uri care emit lumin─â ro┼čie ┼či infraro┼čie, pentru a analiza valoarea satura┼úiei de oxigen din s├ónge. Pentru valoarea final─â, se face compara┼úie ├«ntre valoarea hemoglobinei purt─âtoare de oxigen ┼či cea f─âr─â oxigen. 

Semnale de alarmă 

Este posibil s─â fi sc─âzut satura┼úia de oxigen dac─â te confrun┼úi cu simptome precum dificultate la respira┼úie, durere ├«n piept, stare de confuzie, durere de cap, ritm cardiac crescut. 

Citeste si:┬áIat─â cum arat─â un pl─âm├ón s─ân─âtos ┼či unul afectat de COVID-19!