Rodiile și nucile pot ajuta la combaterea cancerului colorectal

Un studiu realizat pe șoareci de laborator sugerează că rodiile ar putea ajuta la combaterea cancerului colorectal.

Cercetătorii au investigat efectele unui metabolit numit urolitină A, din rodie, asupra cancerului colorectal. Ea rezultă din metabolizara unui polifenol din rodii cu ajutorul bacteriilor intestinale. Cercetătorii au descoperit că, metabolitul limitează creșterea tumorii și acționează sinergic cu imunoterapia.

De asemenea, cercetătorii au remarcat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza acestui efect pentru a vedea dacă descoperirile pot fi replicate la om.

image

Antioxidanții din rodie sunt utili organismului. Foto: Shutterstock

Studii recente arată că formele concentrate de urolitină A (UA), un produs natural al digestiei rodiei, induc mitofagie, adică distrugerea mitocondriilor, iar acest lucru încurajează crearea de noi mitocondrii și încetinește progresia bolilor legate de vârstă.

Alte studii au descoperit că UA are efecte imunomodulatoare în celule care reduc inflamația alături de celulele care îmbunătățesc funcția imunitară.

Studii suplimentare ale efectelor UA asupra funcției imune ar putea duce la dezvoltarea de tratamente antitumorale.

Creșterea răspunsului imunitar

Recent, cercetătorii au explorat efectele UA asupra cancerului colorectal la șoareci. Ei au descoperit că UA a indus o creștere important a reacțiilor celulelor anti-tumorale la șoareci, atât atunci când sunt consumate în alimente, dar și atunci când sunt utilizate împreună cu o terapie specifică numită imunoterapie.  

„Descoperirile noastre sunt deosebit de interesante, deoarece accentul nu se pune pe celula tumorală, ci pe sistemul imunitar, apărarea naturală împotriva cancerului”, a spus dr. Dominic Denk, medic la Spitalul Universitar din Frankfurt, Germania, și autor al studiului.

Prin îmbunătățirea terapiei combinate cu imunoterapiile existente, studiul deschide posibilități semnificative pentru aplicarea clinică.

Ce este UA?

„UA este un metabolit al elagitaninelor, care sunt un tip de polifenol. Se știe că polifenolii au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii”, a declarat dr. Thomas M. Holland, medic la Institutul Rush pentru îmbătrânirea sănătoasă, de la Rush University Medical Center.

„Elagitaninii se găsesc în principal în rodii, dar și în căpșuni, zmeură și nuci, în special în nuci. În plus, aceste alimente conțin o multitudine de nutrienți și substanțe bioactive care sunt în general benefice pentru sănătatea generală. Acestea fiind spuse, elagitaninele sunt transformate în UA de către bacteriile intestinale. Astfel, trebuie să aveți un microbiom intestinal intact și divers, pentru a permite această conversie să aibă loc”, a explicat el.

Dr. Holland a adăugat că acest studiu oferă dovezi suplimentare că o dietă completă, care include diverse fructe și legume care conțin diferiți nutrienți și substanțe bioactive nu este numai benefică pentru sănătatea generală și longevitate, dar are și potențialul de a reduce riscul de infecție, inflamație și cancer.

„În plus, un stil de viață general sănătos care include alimentație, activitate fizică, o bună igienă a somnului, socializare, reducerea stresului etc. - este esențial pentru optimizarea funcționalității fizice și cognitive”, a concluzionat el.

Citește și Ce este indicat să faci în caz de cutremur?