Cum influenţează oxitocina viaţa de cuplu

1 2 jpg jpeg

Aceasta este cunoscută sub numele de „hormonul dragostei“ sau „al îmbrăţişării“ pentru că în timp ce oamenii fac dragoste şi au orgasm sau atunci când se îmbrăţişează se eliberează o cantitate mare de oxitocină. După aceea, persoane respective vor fi mai puţin anxioase. Alt moment când se eliberează acest hormon în cantităţi mari e atunci când o mamă îşi ţine copilul în braţe şi îl drăgăleşte. Deci oxitocina este responsabilă şi cu declanşarea simţului matern.

De asemenea, oxitocina le ajută pe gravide la naştere astfel: declanşează contracţiile care duc la dilatare. Cu o dilatare corespunzătoare, femeilor aflate în timpul travaliului, vor simţi mai puţină durere. Oxitocina este şi aliatul mamelor care-şi alăptează pruncii, căci ea stimuleaza reflexul de „curgere“ şi eliberare a laptelui matern.

Dragoste sau criză

Dacă până acum se credea că nivelul de oxitocină creşte numai în aceste situaţii, ei bine, s-a descoperit că se întâmplă şi când un cuplu se află într-o situaţie de criză. La această concluzie au ajuns cercetătorii norvergieni şi americani, numind apoi oxitocina drept „hormon de criză“.

În acest sens, Andreas Aarseth Kristoffersen, un om de ştiinţă de la Departamentul de Psihologie al Universităţii norvegiene de Ştiinţă şi Tehnologie (NTNU) a explicat că atunci când o persoană observă că partenerul de viaţă nu se mai implică în relaţie, creşte şi nivelul de oxitocină, dezvăluie news-medical.net

Aşadar acum există două păreri distincte: unii specialişti consideră că acest hormon este eliberat în primul rând pentru a îmbunătăţi relaţiile de cuplu şi a le întări, spune acelaşi cercetător de mai sus, dar există şi păreri contrare. Spre exemplu, unii savanţii consideră că nivelul oxitocinei creşte mai mult atunci când un individ se află într-o situaţie tensionantă şi se simte ameninţat. Oxitocina eliberată în astfel de momente te poate ajuta să cauţi oameni noi adică să devii mai activ în viaţa socială, să-ţi faci noi cunoştinţe, amici.

Rolul oxitocinei

Este un relaxant natural, reduce anxietatea şi durerea şi stimulează comunicarea socială. De asemenea, reduce tensiunea arterială şi nivelul de cortizol. Dacă vezi în jurul tău oameni care nu sunt empatici, s-ar putea să fie din cauză că nivelul de oxitocină e la cote minime.

Ce să faci pentru a creşte nivelul de oxitocină

Roagă pe cineva să-ţi facă un masaj. Stimulează-ţi simţurile. Dă-te cu un parfum sau miroase o esenţă din plante. Mănâncă ceva care îţi place. Ascultă un gen de muzică liniştitoare. Stai în preajma persoanelor pozitive care te calmează şi au o energie vibraţională bună. Ia-ţi partenerul de viaţă în braţe, ţine-l de mână.