Riscurile operatiei de cataracta

1 riscurile operatiei de cataracta jpg jpeg

Cataracta este o afec┼úiune oftalmologic─â, frecvent─â, ce determin─â sc─âderea progresiv─â a vederii prin pierderea transparen┼úei cristalinului. Aceasta const─â ├«n blocarea trecerii luminii c─âtre retin─â, din cauza depunerii unei pelicule fine ┼či opace la nivelul cristalinului. Ca urmare a acestui fapt, vederea devine tulbure ┼či ├«nce┼úo┼čat─â. ├Än stadiile avansate, netratat─â, afec┼úiunea poate produce complica┼úii grave.

Vedere ├«nce┼úo┼čat─â, printre simptome

Persoanele cu un singur ochi afectat ajung s─â dezvolte cataracta ┼či pe ochiul s─ân─âtos. Aceast─â afec┼úiune nu este dureroas─â, nu cauzeaz─â lacrimare excesiv─â, ro┼čea┼ú─â sau m├ónc─ârime la nivelul ochiului. Se manifest─â prin ├«nce┼úo┼čarea vederii ┼či incapacitatea de adaptare rapid─â la condi┼úiile noi de luminozitate.

Fumatul, factor de risc

Fum─âtorii prezint─â un risc dublu de a suferi de cataract─â, ├«ndeosebi fum─âtorii inr─âiti. Potrivit speciali┼čtilor, riscul de cataract─â cre┼čte din cauza c─â fumatul afecteaz─â celulele lentilei prin procesul de oxidare. Astfel, fumatul reduce cantitatea de antioxidan┼úi din organism, precum ┼či unele enzime care ajut─â la ├«nl─âturarea proteinelor din cristalin.

Diabetul predispune apariţia cataractei

Persoanele care sufer─â de diabet ar trebui s─â ├«┼či fac─â un consult oftalmologic, potrivit speciali┼čtilor. Complica┼úiile oculare apar la aproximativ o treime dintre diabetici, fiind, de altfel, ┼či cea mai frecvent─â cauz─â de orbire ├«n r├óndul popula┼úiei. La unele persoane cu diabet zaharat, dup─â ├«ndep─ârtarea cristalinului se poate ├«nr─âut─â┼úi retinopatia ┼či se poate dezvolta glaucomul.

Riscurile operatiei de cataracta - Se trateaz─â chirurgical

Cataracta nu poate fi prevenită sau tratată cu medicamente. Singura metodă de a scăpa de această afecţiune este intervenţia chirurgicală. Aceasta constă în îndepărtarea cristalinului (lentila naturală a globului ocular), deteriorat de cataractă. Cristalinul poate fi înlocuit cu o piesă asemănătoare artificială, numit implant intraocular sau în locul acesteia poate fi folosită o lentilă de contact cu funcţie identică. Intervenţia chirurgicală nu este necesară decât după câteva luni sau ani de la debutul bolii.

Riscurile operatiei de cataracta - C├ót dureaz─â opera┼úia de cataract─â ┼či recuperarea AICI 

După operaţie, pacientul pleacă acasă urmând să stea cu pansament la ochiul cu implant până ziua următoare când se prezintă la controlul postoperator.

Exist─â un tratament postoperator care dureaz─â ├«ntre 3 ┼či 6 s─âpt─âm├óni ÔÇô tratament de ├«ntre┼úinere ┼či preven┼úie. Pacientul trebuie s─â ├«┼či administreze pic─âturile recomandate de medic, s─â poarte ochelari de protec┼úie ├«mpotriva razelor ultraviolete ┼či s─â evite contactul cu apa sau cu produse cosmetice pe durata recomandat─â de chirurg. Este foarte probabil ca, dup─â opera┼úia de cataract─â, persoana s─â vad─â foarte bine la distan┼ú─â, dar s─â aib─â nevoie de ochelari pentru citit.