Rețeta de paste care te-ar putea ajuta să trăiești până la 100 de ani
Această rețetă este provine din una dintre zonele albastre ale lumii și a fost oferită online de un celebru bucătar, Francesco Mattana, care are peste 660.000 de urmăritori pe canalul său culinar de pe TikTok.

Tagliatelle primavera în stil sard sunt o variantă de paste care contribuie la menținerea longevității. Foto: Shutterstock
Această rețetă conține fasole și alte leguminoase, inspirându-se din alimentația unora dintre cei mai longevivi oameni din lume. Rețeta se numește tagliatelle primavera în stil sard.
Bucătarul Francesco Mattana le-a numit „pastele care te ajută să trăiești până la 100 de ani” și a spus: „O rețetă simplă, plină de fasole și legume, care sunt o parte esențială a dietei din Sardinia. Aromele fasolei verzi și boabelor de mazăre se combină cu prospețimea roșiilor, lămâii, busuiocului și mentei, iar gustul savuros al brânzei pecorino face ca acest preparat să fie o bucurie. Iar sosul poate fi folosit și pur și simplu pe pâine prăjită sau ca bază pentru pește la cuptor.”
Sardinia a fost prima regiune din lume recunoscută ca „Zonă albastră” (Blue Zone) definită ca o zonă în care locuitorii au o speranță de viață excepțional de mare.
Conform statisticilor, aproximativ 33,6 persoane la 100.000 de locuitori din Sardinia ajung la 100 de ani sau mai mult, ceea ce o plasează printre regiunile cu cea mai mare concentrație de centenari din lume.
Rețeta
Ingredientele necesare pentru aceste paste sunt:
- 300 g tagliatelle
- Un sfert de praz
- Două căței de usturoi
- Trei linguri de mazăre
- O mână de teci de fasole verde
- O mână de roșii baby plum
- Brânză pecorino
- Busuioc
- Mentă
- Coajă de lămâie
- Ulei de măsline
- Sare
- Piper
Pentru început, Francesco a pregătit toate legumele. A început prin a toca fin doi căței de usturoi. Apoi a îndepărtat partea inferioară a prazului, „cea mai dulce”, și a tăiat-o felii subțiri. A tăiat capetele fasolei verzi, a tăiat păstăile în jumătate și a scos boabele. A pus o tigaie pe foc mediu spre mare și a adăugat „generos” ulei de măsline.
Prazul, fasolea verde și păstăile au fost puse în tigaie și amestecate, găsite câteva minute.
Următorul pas a fost să adauge mazăre, roșii și usturoiului, înainte de a amesteca și de a condimenta cu piper negru și sare. A adăugat puțină apă, a acoperit cu un capac și a lăsat totul să se înăbușe timp de cinci minute.
Între timp, a fiert tagliatelle într-o altă oală. Odată ce pastele au fost gata, le-a mutat în tigaia cu legume, împreună cu puțină apă de la paste.
Pentru final, a adăugat busuioc proaspăt, puțină mentă proaspătă, coajă de lămâie și brânză pecorino rasă. A omogenizat totul, adăugând încă un strop de ulei de măsline și apă de la paste, înainte de servire.
Blue zones
Cele cinci zone albastre inițiale, stabilite în funcție de longevitatea locuitorilor sunt:
- Okinawa în Japonia
- Sardinia în Italia
- Peninsula Nicoya din Costa Rica
- Ikaria în Grecia
- Loma Linda în California
Conform BlueZones.com, dieta tradițională din Sardinia constă în „pâine integrală, fasole, legume din grădină, fructe și, în unele părți ale insulei, ulei de mastic”.
„Sardinienii mănâncă de asemenea în mod tradițional brânză pecorino făcută din lapte de oaie hrănită cu iarbă, a cărei brânză este bogată în acizi grași omega-3, iar carnea este rezervată în mare parte pentru duminici și ocazii speciale.”, menționează sursa BlueZones.com
Sursa: Express


























