Reduci riscul de cancer de colon la jumătate cu o gustare crocantă!
Un studiu publicat în Journal of Clinical Oncology a relevat că un consum constant de semințe oleaginoase (cum ar fi migdalele și nucile) poate reduce semnificativ riscul de recurență a cancerului de colon și riscul de deces. Pacienții cu cancer de colon în stadiul III care au consumat cel puțin 56 grame de oleaginoase pe săptămână au avut un risc cu aproape 50% mai mic de recurență și deces, comparativ cu cei care nu consumau astfel de alimente.

Cancerul colorectal a provocat în 2020 circa 930.000 de decese și 1,9 milioane de cazuri noi la nivel global. Foto: SHutterstock.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acest număr va crește cu 73% până în 2040, ajungând la aproximativ 1,6 milioane de decese anual.
Această formă de cancer devine din ce în ce mai comună și în rândul persoanelor tinere, iar factorii de stil de viață joacă un rol crucial.
Rolul oleaginoaselor
„Adesea, alimentația sănătoasă poate fi neglijată în timpul tratamentului pentru cancer. Acest studiu arată că o schimbare relativ simplă în dietă, precum consumul de fructe oleaginoase, poate avea un impact semnificativ asupra supraviețuirii pe termen lung.
Consumul acestor fructe și o dietă sănătoasă sunt factori pe care medicii și pacienții ar putea să le ia în considerare atunci când concep planul terapeutic pentru cancerul colorectal,” a declarat dr. Daniel F. Hayes, președintele ASCO.
Studiul observațional a analizat 826 de pacienți cu cancer de colon stadiul III. Cei care au consumat cel puțin 56 de grame de fructe oleaginoase pe săptămână (aproximativ 19% dintre participanți) au avut un risc cu 42% mai scăzut de recurență și un risc cu 57% mai mic de deces comparativ cu cei care nu consumau aceste fructe după tratament.
În analiza secundară, cercetătorii au observat că beneficiul era mai pronunțat pentru oleaginoase propriu-zise (alune de copac: migdale, nuci, alune de pădure, caju, pecan etc.), comparativ cu consumul general de „nuci”. Pentru cei care au raportat consumul de fructe oleaginoase de copac, riscul de recurență era cu 46% mai mic, iar riscul de deces cu 53% mai mic, comparativ cu cei care nu consumau astfel de fructe.
În schimb, nu s-a observat o reducere semnificativă a recurenței sau decesului în rândul pacienților care consumau alune sau unt de alune. Aceasta se explică prin faptul că alunele (leguminoase) au o compoziție metabolică diferită față de fructele oleaginoase de copac.
Pacienții cu cancer de colon în stadiul III au până la 70% șanse de supraviețuire timp de trei ani după tratament, ce include de obicei intervenție chirurgicală și/sau chimioterapie. Deși studii anterioare s-au axat pe rolul alimentației în prevenție, acesta este primul studiu care analizează beneficiul fructelor oleaginoase asupra recurenței și mortalității după tratamentul cancerului de colon.
Perspectiva pentru viitor
Autorii spun că oleaginoasele NU pot fi considerate un substitut pentru chimioterapie sau alte tratamente standard pentru cancer de colon. Ele trebuie privite ca un ajutor potențial, în cadrul unei dietă sănătoase și al unui plan terapeutic global.
„Pacienții cu cancer de colon ar trebui să fie optimiști și să adopte o dietă sănătoasă, inclusiv consumul de oleaginoase, care ar putea nu doar să le mențină starea generală de sănătate, dar și să reducă probabilitatea ca boala să reapară,” a spus dr. Hayes.
Cercetătorii subliniază că este necesară în continuare investigația modului concret în care oleaginoasele conferă acest efect protector. De asemenea, propun realizarea unor studii clinice randomizate, în care recomandările dietetice să fie aplicate de la începutul studiului, pentru a demonstra un efect cauzal al fructelor oleaginoase asupra recurenței și mortalității după tratamentul cancerului de colon.
Sursa: The Times of India


























