Poate usturoiul să îți îmbunătățească viața sexuală?

Usturoiul este un ingredient iubit în bucătărila românească, cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate.

Potrivit unor studii citate de Healthline, usturoiul ar putea ajuta la combaterea inflamației, la reducerea nivelului de colesterol și la protejarea împotriva bolilor cronice. De asemenea, el ar putea îmbunătăți funcția sexuală sau crește libidoul.

usturoi jpg

Usturoiul conține antioxidanți care ajută la menținerea calității spermei.  Foto: Shutterstock

Poate îmbunătăți fluxul sanguin

Unele cercetări sugerează că usturoiul poate ajuta la creșterea fluxului sanguin, ceea ce poate fi benefic pentru tratarea unor probleme precum disfuncția erectilă la bărbați. De fapt, mai multe studii pe oameni și animale au descoperit că anumiți compuși găsiți în usturoi pot crește fluxul sanguin și pot îmbunătăți funcția vaselor de sânge. În plus, un studiu efectuat pe 49 de bărbați în vârstă a constatat că un medicament care conține ingrediente precum extractul de usturoi și ginseng a îmbunătățit funcția erectilă. De asemenea, usturoiul poate crește nivelul de oxid nitric, un compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge pentru a promova un flux sanguin mai bun. Acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea funcției erectile. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a evalua în mod specific efectele usturoiului asupra disfuncției erectile.

Poate crește fertilitatea masculină

Pe lângă creșterea fluxului sanguin, unele studii au descoperit că usturoiul poate ajuta la promovarea fertilității masculine.

O cercetare care a cuprins analiza a 18 studii a concluzionat că usturoiul a ajutat la creșterea producției de spermă și la creșterea nivelului de testosteron, ceea ce se poate datora proprietăților sale antioxidante.

Într-un studiu realizat pe animale, S-alil cisteina, un compus găsit în usturoi, a crescut producția de testosteron la șoareci. Un alt studiu pe animale a mai arătat că extractul de usturoi ar putea proteja împotriva modificărilor producției de spermă și ale nivelului de testosteron cauzate de chimioterapie. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina modul în care usturoiul poate afecta fertilitatea masculină și nivelul de testosteron la oameni.

Acționează ca un antioxidant

Antioxidanții ajută la protejarea împotriva bolilor cronice, dar pot juca și un rol cheie în sănătatea sexuală și fertilitate.

Usturoiul proaspăt și extractul de usturoi sunt bogate în antioxidanți și pot ajuta la neutralizarea compușilor dăunători cunoscuți sub numele de radicali liberi.

Potrivit unui studiu pe 100 de bărbați cu infertilitate, luarea unui supliment antioxidant a crescut numărul de spermatozoizi. Interesant, un studiu la șobolani cu diabet a constatat că S-alil cisteina din usturoi a îmbunătățit funcția erectilă prin blocarea formării radicalilor liberi. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege modul în care antioxidanții din usturoi pot inflșuența funcția sexuală și fertilitatea la oameni.

Citește și Gastrită? Acestea sunt remediile!