Ce poate spune penisul despre sănătatea unui bărbat?

Aspectul sau performanța penisului unui bărbat poate spune multe despre ceea ce se întâmplă în mintea și corpul lui, precizează Clinica Cleveland.

penis shutterstock jpg

Aspectul, dar și performanța penisului indica starea de sănătate generală. Foto: Shutterstock

Iată patru semne care ar trebui să-l trimită pe partenerul tău la medic, dacă simptomele sunt evidente și îți ridică și ție semne de întrebare.

Disfuncția erectilă

Incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție - este frecventă. Are mai multe cauze posibile, dintre care multe nu sunt problematice, dar dacă partenerul tău are în mod constant dificultăți de a obține sau de a menține erecția, ar putea fi vorba despre o boală de inimă.

„Peste jumătate dintre pacienții care au o intervenție chirurgicală de bypass coronarian au disfuncție erectilă”, spune medicul urolog Ryan Berglund. „Și aproape două treimi dintre pacienții care au un atac de cord au disfuncție erectilă.”

El conchide: „Disfuncția erectilă, în special la un bărbat tânăr, ar trebui privită ca un semn de avertizare pentru boli de inimă.”

 O boală specifică penisului

Penisul partenerului tău are o îndoire sau o curbă vizibilă? El poate avea boala Peyronie, o tulburare în care țesutul cicatricial din penis provoacă o curbură.

„Considerăm o curbă mai mare de 30 de grade ca fiind o curbură severă”, spune dr. Berglund. „Poate interfera cu capacitatea unui bărbat de a avea relații sexuale.”

Dacă erecția partenerului tău nu este atât de tare pe cât ar putea fi, ar trebui să verifice problema. Pe lângă posibilele implicații pentru sănătatea inimii sale, el și-ar putea deteriora penisul. Bărbații care au relații sexuale cu o erecție flască sunt mai susceptibili de a dezvolta boala Peyronie.

Performanța slabă, probleme de sănătate mintală

„Mintea joacă un rol foarte important în funcția penisului”, spune dr. Berglund. Dacă partenerul tău are probleme cu erecțiile și medicul său a exclus cauzele fizice, poate exista o problemă psihologică în joc.

Depresia, anxietatea și stresul pot face ca bărbaților să fie dificil să facă performanță sexuală, la fel ca și problemele de relație.

Din păcate, uneori, tratamentele pentru probleme de sănătate mintală pot înrăutăți lucrurile. Antidepresivele pot reduce apetitul sexual al unui bărbat și pot face dificilă menținerea erecției și atingerea orgasmului, spune dr. Berglund.

Consumul de droguri și alcool poate provoca, de asemenea, dificultăți de performanță.

Răni, noduli, umflături

„Toată lumea are umflături și denivelări la nivelul penisului, dar există o anumită limită dincolo de care apar problemele”, spune dr. Berglund. Vasele de sânge, cosurile și papulele penisului, în cele mai multe cazuri, nu sunt motive de îngrijorare. Dar, dacă umflătura este dureroasă sau există răni deschise sau purulente, din care curge lichid, este nevoie de o verificare. Poate fi o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul.

Negii genitali, sifilisul sau moluscum contagiosum (o infecție virală a pielii) necesită tratament. Un lucru pozitiv este faptul că rata cancerului de penis este mica. De pilă, „rata cancerului penian în Statele Unite este de aproximativ 1 din 100.000 de bărbați pe an”, spune dr. Berglund.

Dacă observi ceva îngrijorător la penisul partenerului tău, discută acest lucru cu el și ajută-l să aibă mai multă grijă de sănătatea lui generală.