Nu neglijaţi înţepăturile de ţânţari - Semnele că sunteţi infectaţi

1 2 jpg jpeg

Virusul West Nile face noi victime şi în ţară iar medicii de la infecţioase se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri.

Riscul de îmbolnăvire severă şi deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficienţe imune.  Aşadar fiţi atenţi încă de la primele semne.  Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă pe pagina sa de Facebook. 

Atenţie:

1. Sunt câteva semne de alarmă care impun prezentarea la urgenţă: febră ridicată însoţită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înţepătura de ţântar. 2. Este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă. 3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. 4. În cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, greţuri, vărsături, dureri musculare şi articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătăţeşte după 7-10.  5. Prevenţia este cea mai bună alternativă: a) Evitaţi înţepăturilor de ţânţar (chiar dacă ieşiţi afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul şi răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânţari. Evitaţi activităţile în aer liber în această perioadă sau b) Folosiţi pe pielea expusă substanţe care resping insectele. Substanţele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.  c) Purtaţi haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi ciorapi. Ţânţarii pot înţepa şi prin haine. (Aplicarea de substanţe care resping ţânţarii pe bază de pemetrhin pe suprafaţa hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecţie.)  d) Utilizaţi şi verificaţi integritatea plaselor contra insectelor. e) Puteţi limita înmulţirea tânşarilor reducând locurile în care bălteşte apa (din jurul caselor şi din subsolurile blocurilor.)

1. Virusul este specific regiunilor tropicale si temperate. (A fost descoperit în anul 1937 in districtul West Nile din Uganda.)

2. Pe continentul European virusul West Nile a fost adus de păsările migratoare infectate in Africa. (peste 110 specii de păsări pot fi infectate)

3. Principala cale de transmitere la om este înţepătura de ţânţari.

4. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)! 

5. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înţepată de ţânţari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă

6. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înţepătură este totuşi redusă.

7. 90% dintre cei infectaţi nu prezintă simptome.

8. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. 

9. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.

10. Riscul de îmbolnăvire severă şi deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficienţe imune.