Ministerul S─ân─ât─â┼úii: Ce trebuie s─â ┼čti┼úi despre coronavirus, 10 lucruri care trebuie urmate

1 coronavirus1 jpg jpeg
  • Sp─âla┼úi-v─â m├óinile de multe ori;
  • Evita┼úi contactul cu persoane care sunt suspecte de infec┼úii respiratorii acute;
  • Nu v─â atinge┼úi ochii, nasul si gura cu m├óinile;
  • Acoperi┼úi-v─â gura ┼či nasul daca stranuta┼úi sau tu┼či┼úi;
  • Nu lua┼úi medicamente antivirale si nici antibiotice dec├ót ├«n cazul ├«n care va prescrie medicul;
  • Cur─â┼úa┼úi toate suprafe┼úele cu dezinfectan┼úi pe baz─â de clor sau alcool;
  • Utiliza┼úi masca de protec┼úie doar ├«n cazul in care suspecta┼úi c─â sunte┼úi bolnav sau ├«n cazul ├«n care acorda┼úi asisten┼ú─â persoanelor bolnave;
  • Produsele ÔÇŁMADE in CHINAÔÇŁ sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  • Suna┼úi la 112 dac─â ave┼úi febr─â, tu┼či┼úi sau v-a┼úi ├«ntors din China sau zonele in carantina din Europa de cel pu┼úin 14 zile;
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Spălaţi-vă mâinile de multe ori

Sp─âlarea ┼či dezinfectarea m├óinilor sunt ac┼úiuni decisive pentru a preveni infec┼úia. M├óinile se spal─â cu ap─â ┼či s─âpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista ap─â ┼či s─âpun, pute┼úi folosi un dezinfectant pentru m├óini pe baz─â de alcool de 60%.

Spălarea mâinilor elimina virusul.

Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute

Men┼úine┼úi distan┼úa de cel pu┼úin 1 metru ├«ntre dumneavoastr─â ┼či alte persoane, ├«n special c├ónd acestea tu┼česc, str─ânut─â sau au febr─â, deoarece pic─âturile de saliv─â pot transmite virusul de la o distan┼ú─â apropiat─â.

Nu v─â atinge┼úi ochii, nasul ┼či gura cu m├óinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra ├«n corp prin ochi, nas ┼či gur─â, astfel evia┼úi atingerea dac─â nu v-a┼úi sp─âlat bine m├óinile.

Mâinile intră in contact cu suprafeţele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul.

Acoperi┼úi-v─â gura ┼či nasul dac─â str─ânuta┼úi sau tu┼či┼úi

Dac─â ave┼úi infec┼úie respiratoare acut─â, evita┼úi apropierea de alte persoane, tu┼či┼úi cu gura acoperit─â sau ├«ntr-un ┼červe┼úel de preferat de unic─â folosin┼ú─â, purta┼úi masc─â de protec┼úie si sp─âla┼úi m─âinile. Dac─â in momentul ├«n care tu┼či┼úi v─â acoperi┼úi gura cu m├óinile ,pute┼úi contamina obiecte sau persoane cu care veni┼úi ├«n contact.

Nu lua┼úi medicamente antivirale ┼či nici antibiotice dec├ót ├«n cazul ├«n care v─â prescrie medicul

Momentan, nu exist─â cercet─âri ┼čtiin┼úifice  care  evidentiaz─â ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele func┼úioneaza doar  impotriva bacteriilor nu ├«mpotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaz─â antibiotic ca ┼či metod─â de prevenire sau tratament, dec├ót ├«n cazul ├«n care se constat─â ┼či o infec┼úie bacterian─â.

Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool

Dezinfectan┼úii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectan┼úi ce con┼úin, clor, ├«nn─âlbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul ┼či farmacistul dumneavoastr─â vor ┼čti ce s─â recomande.

Utilizaţi mască de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave

Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii, recomand─â folosirea  m─â┼čtii de protec┼úie doar ├«n cazul ├«n care suspecta┼úi c─â a┼úi fost contaminat  cu noul coronavirus, ┼či prezenta┼úi simptome de tuse, str─ânut, sau ├«n cazul in care acorda┼úi asisten┼ú─â unei persoane care este suspect─â de a fi infectat─â cu noul coronavirus. (O calatorie recenta ├«n China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA M─é┼×TII DE PROTEC┼óIE ÔÇô ajut─â ┼či limiteaz─â  r─âsp├óndirea virusului dar trebuie s─â fie folosit─â ├«mpreun─â cu celelalte m─âsuri de igien─â printre care sp─âlarea m├óinilor pentru cel pu┼úin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi m─â┼čti de protec┼úie suprapuse una peste alta.

Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizaţia Mondial a Sănătăţii a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafeţe. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele / obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

Suna┼úi la 112 dac─â ave┼úi febr─â, tu┼či┼úi sau v-a┼úi ├«ntors din China sau zonele in carantina din Europa de cel pu┼úin 14 zile

Perioada de incuba┼úie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 ┼či 14 zile. Daca v-a┼úi ├«ntors dintr-o c─âl─âtorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai pu┼úin de 14 zile sau a┼úi intrat ├«n contact cu persoane care s-au ├«ntors din China sau zonele in carantina din Europa de mai pu┼úin 14 zile ┼či ave┼úi febr─â, tu┼či┼úi, prezenta┼úi dificultate respiratorie, dureri musculare ┼či st─âri de oboseal─â, suna┼úi la 112 pentru a primi informa┼úii necesare. Purta┼úi masc─â de protec┼úie dac─â intra┼úi ├«n contact cu alte persoane, folosi┼úi serve┼úele de unic─â folosin┼ú─â ┼či spal─â bine m├óinile.

Animalele de companie nu transmit coronavirus

├Än acest moment nu exist─â dovezi c─â animalele de companie, c├óini ┼či pisici pot fi infectate de virus. ├Än orice caz, trebuie  s─â ne sp─âl─âm tot timpul m├óinile cu ap─â ┼či s─âpun dup─â ce intr─âm ├«n contact cu animalele de companie.