Mersul poate indica tumorile cerebrale și tipuri de cancer

Cercetările sugerează că schimbările bruște în modul în care o persoană merge ar trebui să fie un semnal de alarmă în privința sănătății.

Cancerul provoacă simptome diverse și extinse în organism, de aceea pot fi ușor confundate cu alte boli.

Triada clasică a simptomelor cancerului include pierderea neașteptată în greutate, oboseala debilitantă și umflături neobișnuite, dar nu există două cazuri la fel. Uneori, mișcările incomode, greoaie sau stângace la mers pot fi simptomatice ale bolii, scrie Express.

Ataxia descrie un grup de tulburări care afectează coordonarea, echilibrul și vorbirea. Potrivit Express, ataxia dobândită poate avea o gamă largă de cauze potențiale, inclusiv tumori cerebrale și alte tipuri de cancer.

echilibru jpg

Dificultățile în menținerea coordonării și echilibrului pot sugera tumori cerebrale. Foto: Shutterstock. 

Uneori, ataxia apare ca urmare a neuropatiei para-neoplazice, un efect secundar al cancerului.

Când cancerul este cauza ataxiei, adică a lipsei de coordonare a mișcărilor, echilibrului și vorbirii, cauza este faptul că tumora  afectează partea creierului numită cerebel.

Din acest motiv, unele tipuri de cancer ar putea cauza instabilitate în modul în care o persoană merge fiindcă cerebelul joacă un rol deosebit de important în echilibru și locomoție.

Uneori, leziunile severe ale creierului pot provoca ataxie cerebeloasă de la săptămâni până la luni după trauma, iar persoanele cu cancer pot expriemtna același lucru, explică Express.

Simptomele și severitatea lor vor varia în funcție de tipul de ataxie. În general, persoanele care au cancer și se manifestă prin simptome precum ataxia, tind să aibă un control slab al mușchilor, ceea ce duce la mișcări voluntare stângace și necoordonate.

De asemenea, prezintă dificultăți de mers și echilibru, precum și de coordonare a mâinilor, înghițirea și vorbirea devin dificile. De fapt, multe activități motorii pot fi descrise ca ataxice sau sunt percepute de pacienți ca necontrolate.

Malignitatea de bază care provoacă aceste modificări tinde să fie, mai degrabă în cazul cancerelor ginecologice, de sân, pulmonare sau limfomul Hodgkin.

Alte cercetări descriu ataxia ca o manifestare clinică a cancerului uterin.

În 2015, un raport publicat în Archives of Proceeding al Centrului Medical al Universității Baylor a raportat cazul unei femei în vârstă de 67 de ani care a suferit ataxie ca urmare a cancerului.

Pacienta s-a prezentat la o clinică cu antecedente de cefalee de trei zile, dezechilibru sever, greață și vedere dublă, și echilibrul afectat.

Cu două săptămâni înainte, pacienta a fost diagnosticată cu o tumoră de patru centimetri în urma unui istoric de șase săptămâni de durere pelvină.

Tumora a fost localizată în țesutul din apropierea uterului pacientei.

Cercetătorii au încheiat raportul afirmând că tratamentul rapid al tumorilor este cea mai bună abordare pentru stabilizarea și îmbunătățirea simptomelor.

În majoritatea cazurilor de ataxie, simptomele neurologice se stabilizează până la începutul tratamentului. În multe cazuri, totuși, chiar dacă tratamentul tumorii primare are succes, simptomele pot continua să afecteze calitatea vieții.

Din acest motiv este foarte important diagnosticarea precoce, deoarece ataxia de dinainte de începutul tratamentului poate duce la progresie rapidă și leziuni neurologice ireversibile.

Citește și Cancerul de sân. Ce metode de prevenție există