Secretele vaginului sănătos. Cum se face igiena intimă corectă

Specialiștii afirmă că printre factorii care perturbă flora vaginală se numără stresul, anumite tratamente medicamentoase și folosirea unor produse nepotrivite pentru igiena intimă. Află ce obiceiuri sănătoase de igienă intimă te ajută să reduci iritațiile, dezechilibrele florei și chiar infecțiile fungice (totuși, acestea nu înlocuiesc consultul unui medic ginecologic).

image

Evită gelurile lubrifiante care conțin glicerină, parabeni, parfumuri, uleiuri non-naturale și coloranți. De asemenea, verifică și ingredientele menționate pe ambalajele prezervativelor. Multe branduri folosesc spermicide, care pot interfera cu bacteriile bune ale vaginului, perturbând echilibrul pH-ului (cauză principală în apariția iritațiilor și infecțiilor vaginale). Pentru că bacteriile pot migra uneori în uretră în timpul actului sexual, e bine să urinezi după contactul sexual. Iar după duș, zona vulvară trebuie bine uscată.

Citeşte şi: Aceste mirosuri intime nu sunt normale. De ce apar

Poartă haine lejere

Optează pentru haine lejere, realizare din fibre naturale, care îți lasă pielea să respire. Umiditatea poate duce la înmulțirea bacteriilor, respectiv la o infecție. Lenjeria din bumbac este recomandată. Bumbacul nu menține umiditatea și face mai dificilă acumularea bacteriilor care produc un miros specific, neplăcut. Noaptea, poți reduce transpirația din zona intimă, renunțând cu totul la lenjerie.

Alege absorbante realizate din fibre naturale

Evită absorbantele parfumate și tampoanele intravaginale. În timpul ciclului menstrual, schimbă absorbantul de 4 până la 5 ori pe zi. Spală cu un gel de curățare sau șterge zona intimă în mod regulat pe tot parcursul zilei.

Bazează-te pe o alimentație echilibrată

Femeile care consumă probiotice (iaurt, kefir, lapte bătut sau sana) sunt mai puțin predispuse la infecții vaginale. Include-le la micul dejun sau la masa de seară. Sporesc procesul de digestie și ajută și tranzitul intestinal. De asemenea, consumă cât mai multe fructe și legume proaspete. Conțin o cantitate mare de antioxidanți benefici pentru stimularea imunității, prevenind astfel și afecțiunile vaginale.

Vezi şi: Uscăciunea vaginală îngreunează viaţa sexuală. Ce soluţii există

Folosește produse blânde de curățare

Curățarea zonei vulvovaginale este simplă și poate fi făcută doar cu apă călduță sau cu ajutorul unui gel sau duș vaginal. În acest sens, medicii ginecologi recomandă doar formulele testate dermatologic care respectă pH-ului acestei zone sensibile. Dușurile vaginale pot restabili confortul zonei intime cu ușurință. Când ne dorim doar menținerea igienei, dușul se folosește doar de câteva ori pe lună, dar când există sângerări, leucoree sau iritații, dușul poate fi aplicat în funcție de recomandarea medicului.

Ce este vaginita?

Este o afecțiune care apare din cauza inflamării mucoasei vaginale. Mâncărimile, iritațiile, senzația de arsură și secrețiile excesive sunt semnele unei vaginite. Uneori pot apărea dureri în timpul actului sexual și al urinării. Cele mai comune cauze pentru această afecțiune sunt bacteriile, micozele, folosirea anumitor prezervative, dar și scăderea nivelului de estrogen, care duce la dezechilibrarea nivelului pH-ului vaginal.

Acidul lactic restabilește echilibrul florei vaginale

Acidul lactic este cel care reglează mediul acid din vagin. În timpul vârstei reproductive este eliberat de bacteriile lactice din flora vaginală normală, după metabolizarea glicogenului pe

care îl folosesc ca hrană. Mediul vaginal acid favorizează acțiunea lactobacililor, limitând în același timp creșterea altor microorganisme patogene. Cu toate acestea, la menopauză, menținerea condițiilor acide în vagin poate fi un mijloc de prevenire a infecțiilor. Produsele care furnizează acid lactic gata preparat și formează direct aciditatea necesară în vagin pot fi de ajutor imediat.