Medici: Cele mai bune vitamine pentru longevitate

„Longevitate” a devenit un cuvânt la modă. Pe Instagram și TikTok vezi tot felul de „poțiuni magice” promovate de influenceri care promit rezultate miraculoase. Dar, deși multe dintre aceste metode nu au nicio bază științifică, există recomandări pentru un stil de viață sănătos care sunt susținute de medici și cercetători.

Longevitate - cuplu varstnici - sport FOTO Shutterstock

Longevitatea poate fi susținută și cu vitamine. Foto: Shutterstock. 

De exemplu, dacă îți simplifici rutina zilnică de vitamine, poți obține efecte importante asupra duratei vieții tale (cât trăiești) și asupra perioadei de viață sănătoasă (anii în care te simți bine și ești activ).

Un articol recent din The New York Times a analizat mai multe studii și a discutat cu medici, concluzionând că trei vitamine obișnuite sunt „Sfântul Graal” al longevității, mai ales pentru că mulți adulți ajung să fie aibă în cantități insuficiente odată cu vârsta. Iată care sunt și de ce sunt atât de importante.

Vitamina B12

„Deficiența de vitamina B12 este destul de comună, mai ales în rândul persoanelor în vârstă, vegetarienilor și veganilor,” spune nutriționista Samantha Turner.

Surse bune de vitamina B12 sunt: somonul, tonul la conservă, stridiile, scoicile, carnea tocată de vită, ficatul de vită, laptele, iaurtul, cerealele fortificate și drojdia nutritivă.

Vitamina B12 joacă un rol important în sănătatea nervilor și a creierului, în metabolismul energiei și este esențială pentru dezvoltarea nervilor, sinteza ADN-ului și formarea globulelor roșii.

Dacă nu primești suficientă B12, poți simți oboseală, amorțeli, furnicături, anemie și chiar probleme de fertilitate. În plus, pierzi efectele sale protectoare împotriva accidentului vascular cerebral și demenței.

Un studiu din 2025 a arătat că nivelurile scăzute de vitamina B12 sunt asociate cu viteză mai mică de procesare și reacție la testele cognitive, dar și cu leziuni albe mai mari în creier, ceea ce crește riscul de AVC și demență.

Vitamina B12 ajută la menținerea și repararea celulelor nervoase, protejând învelișul lor (teaca de mielină). Fără suficientă B12, această teacă se deteriorează, ducând la afectarea nervilor — ceea ce îți poate încetini funcțiile cognitive.

Vitamina D

Vitamina D îți întărește imunitatea, susține sănătatea oaselor, reglează tensiunea arterială, stabilizează starea de spirit și are multe alte beneficii.

Pentru că organismul tău o absoarbe din lumina soarelui, în timpul iernii poți simți oboseală, slăbiciune musculară sau chiar simptome depresive.

O găsești în somon, ton, gălbenuș de ou, ciuperci și cereale fortificate.

Aproximativ 42% dintre adulții americani au deficit de vitamina D, iar la persoanele peste 65 de ani procentul urcă la 78%.

Deficiența de vitamina D poate provoca probleme osoase, dureri musculare, căderea părului, furnicături și chiar afecțiuni digestive. În plus, te expune la un risc crescut de boli cardiovasculare și afecțiuni asociate îmbătrânirii.

Un studiu din 2024 a arătat că suplimentele de vitamina D pot reduce tensiunea arterială, colesterolul și nivelul glicemiei, scăzând astfel riscul de infarct, accident vascular cerebral și alte boli de inimă.

Un alt studiu din American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că vitamina D protejează celulele împotriva îmbătrânirii biologice, reducând riscul de boli precum fibroza pulmonară și hepatică, anemia aplastică, formarea tumorilor și unele tipuri de cancer.

Acizii grași Omega-3

Acizii grași omega-3 (EPA și DHA), găsiți în principal în uleiul de pește sunt esențiali pentru sănătatea inimii, a creierului și a articulațiilor. Au puternice proprietăți antiinflamatorii, ajutând la reducerea inflamației cronice, o cauză principală a multor boli legate de vârstă.

Omega-3 ajută și la scăderea tensiunii arteriale, reducerea trigliceridelor și îmbunătățirea funcționării vaselor de sânge. Studiile arată că pot îmbunătăți funcțiile cognitive și încetinesc declinul mental asociat îmbătrânirii.

Un studiu recent publicat în Nature Aging a arătat că administrarea de omega-3 a încetinit îmbătrânirea biologică cu aproximativ 3–4 luni  într-o perioadă de 3 ani,  iar în combinație cu vitamina D și exerciții fizice, efectul a fost și mai mare.

Poți lua omega-3 din somon, sardine, semințe de in, semințe de chia și nuci. Aceste „grăsimi bune” reduc riscul unor tipuri de cancer (colon, stomac, plămân) și previn declinul cognitiv.

Să știi că peste jumătate din creierul tău este format din grăsimi, dintre care aproximativ 35% sunt omega-3 — motiv pentru care sunt vitale pentru sănătatea mentală.

Dacă vrei să iei oricare dintre aceste suplimente, discută mai întâi cu medicul tău, doar el îți poate spune ce este sigur și potrivit pentru tine.

Sursa: Best Life Online