3 vitamine absolut esențiale pentru sănătatea ochilor tăi

Ochii sunt expuși la factori de stess precum ecranele și lumina soarelui, iar vederea ta este constant pusă la încercare. Deși unele schimbări sunt inevitabile odată cu înaintarea în vârstă, altele pot fi încetinite sau chiar prevenite cu sprijinul nutrițional potrivit.

Anumiți nutrienți au demonstrat că ajută la protejarea țesuturilor delicate ale ochilor, susțin claritatea vizuală și mențin funcționarea generală a ochilor pe măsură ce trec anii.

fund de ochi jpg

Vederea performantă este în relație și cu nutrienții de care dispun țesuturile. Foto: Shutterstock. 

Indiferent dacă vrei să reduci riscul de cataractă, să-ți menții o vedere clară sau pur și simplu să ai mai multă grijă de sănătatea ochilor tăi, iată trei vitamine esențiale care oferă beneficii importante pentru ochi. Sunt bine studiate, ușor de găsit și sunt și antioxidanți. Potrivit lui Rachel Gargano, nutriționist-șef la Live it Up, antioxidanții reprezintă o modalitate puternică de a sprijini sănătatea ochilor tăi.

Care sunt antioxidanți, să-ți protejezi ochii

Când vine vorba de sănătatea ochilor, antioxidanții care includ vitaminele A, C și E, precum și alți compuși vegetali: carotenoizii luteină și zeaxantină, sunt printre cei mai importanți nutrienți.

„Este fascinant,” spune Gargano. „Antioxidanții absorb lumina albastră, cea care s-a dovedit că poate deteriora retina. De asemenea, acești fitocompuși ajută la protejarea împotriva daunelor oxidative din interiorul ochiului. Așadar, includerea lor în dieta ta zilnică poate contribui la menținerea sănătății ochilor prin reducerea daunelor cauzate de lumina UV și radicalii liberi, ceea ce poate încetini progresia unor boli oculare,” explică Gargano.

O metodă simplă de a te asigura că primești suficienți antioxidanți pentru a sprijini sănătatea ochilor este să iei un supliment cu formule speciale pentru ochi.

Cum să incluzi mai mulți antioxidanți benefici pentru ochi în dieta ta

Anumite fructe și legume proaspete sunt surse bogate de vitamina C, cum ar fi ardeii grași, citricele, broccoli și căpșunile, spune Gargano. Totuși, contează cum le prepari. „Ține cont de faptul că vitamina C este solubilă în apă,” avertizează ea, „ceea ce înseamnă că se poate degrada ușor prin încălzire, așa că gătirea reduce cantitatea de vitamina C pe care o obții din aliment.”

Beta-carotenul, principala sursă de vitamina A din alimentație, este un pigment care conferă culoarea vibrantă multor fructe și legume și este transformat în vitamina A de organism.

Consumă alimente precum cartoful dulce, morcovii, ardeii roșii, dovleacul și dovleceii pentru a obține acest nutrient esențial.

„Vitamina E se găsește din abundență în semințe și nuci, cum ar fi semințele de floarea-soarelui, migdalele, alunele de pădure și arahidele,” spune Gargano.

Deși luteina și zeaxantina nu sunt vitamine propriu-zise, acești antioxidanți pot fi obținuți din plante de culoare galbenă și portocalie, precum ardeii grași, porumbul, dovleacul și dovleceii de vară, dar și din verdețuri precum kale și varza creață, adaugă ea.

„Interesant este că pot fi găsiți și în gălbenușurile de ou,” mai spune Gargano. „Deși cantitatea de luteină din gălbenușuri este relativ mică, este extrem de biodisponibilă, așa că organismul nostru o poate folosi eficient când consumăm ouă.”

Sursa: Health Digest