Alimentul picant care îți poate proteja vederea și inima

Pudră, uscat sau proaspăt, ardeiul iute (cayenne) are o mulțime de vitamine. Conține în special vitamina A, esențială pentru sănătatea ochilor, a organelor, a sistemului reproducător și a celui imunitar.

„Doar o linguriță îți oferă 15% din doza zilnică recomandată de vitamina A”, a spus nutriționistul Alexis Supan de la Cleveland Clinic. Ea a menționat că poți obține și mai multe vitamine din ardeii proaspeți.

1 ardei iuti jpg jpeg

Ardeii picanți aduc multiple beneficii organismului. Foto: Shutterstock. 

Din punct de vedere botanic, aceștia sunt fructe, dar culinar sunt considerați legume. Acest condiment conține și vitaminele B6, K și C. Vitamina K ajută corpul să oprească sângerările și întărește oasele. Vitamina C, adesea luată sub formă de tablete, sprijină sistemul imunitar.

„Un ardei proaspăt conține 72% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 50% din cea de vitamina A”, a subliniat dr. Supan.

Indiferent dacă îl folosești pudră sau proaspăt, ardeiul cayenne face mâncarea mai delicioasă și, conform dr.  Supan, sunt o sursă excelentă de antioxidanți care îți protejează celulele și îți promovează sănătatea.

Dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la prevenirea cancerului și a bolilor de inimă, iar ardeii cayenne conțin capsaicină, compusul chimic care îi face atât de iuți. Zeci de studii arată că aceasta protejează împotriva inflamațiilor, care pot contribui semnificativ la apariția și progresia cancerului.

Dr. Supan a mai spus că ardeii pot ajuta și la îmbunătățirea circulației sângelui și la scăderea tensiunii arteriale. Tensiunea ridicată crește riscul de boli de inimă, principala cauză de deces în SUA.

La fel ca alte alimente picante care conțin capsaicină, există dovezi că te pot ajuta să arzi calorii și să te simți mai sătul după masă.

„Ardeiul cayenne este foarte bun pentru digestive. Crește secreția de sucuri gastrice și enzime în stomac, ceea ce ne ajută să descompunem alimentele.”, a mai spus medicul.

Experții spun că beneficiile ardeiului cayenne au fost dovedite odată cu trecerea timpului. Utilizarea lui datează de peste 7.000 de ani, încă din vechile civilizații din America Centrală și de Sud, fiind o completare excelentă la o dietă sănătoasă.

Sursa: The Independent