Medic chirurg avertizează că hemoroizii au simptome comune cu boli grave: “Nu vă mai diagnosticaţi singuri”

1 viata cu hemoroizi ce e recomandat ce e permis ce e interzis jpg jpeg

Boala hemoroidală datează încă din cele mai vechi timpuri, dar stilul de viaţă modern îi este prielnic, mai cu seamă atunci când nu facem sport, mâncăm haotic sau ne stresăm excesiv. 1 din 2 oameni se poate confrunta la un moment dat în viaţă cu problema hemoroizilor, adică 50% din populaţie. Motiv pentru care este important să ştim care sunt factorii declanşatori, dar şi ce avem de făcut atunci când depistăm această afecţiune.

Factorii care pot declanşa boala hemoroidală sunt multipli: constipaţia, perioadele lungi de diaree, sarcina, consumul de alcool excesiv, statul îndelungat pe scaun sau chiar pe toaletă, sportul în exces, obezitatea, dietele pe bază de proteină, conform dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg.

Acesta avertizează şi asupra faptului că nu trebuie să ne diagnosticăm singuri şi la primele semne să mergem la un medic proctolog, pentru că în spatele afecţiunii interpretată drept banali hemoroizi şi tratată după ureche, se pot afla diagnostice cu adevărat grave. 

”Recent, am văzut o doamnă care credea că are abces anal, probabil citise pe internet, când, de fapt, avea o tumoră sângerândă, care trebuie operată, iradiată. Sau, mai demult o altă doamnă de 40 de ani, tânără, credea că are un hemoroid de câteva luni, de fapt era o tumoră anală, a fost trimisă la iradiere, după aceea a trebuit operată. Iar operaţia în cancerele de anus înseamnă amputaţie de rect. Dacă ea venea de la început, când era un polip sau o formă benignă, nu se ajungea la formele grave şi la tratamentele agresive”, spune medicul.

Pentru că în loc de hemoroizi ne putem confrunta cu tumori ce pot fi canceroase sau un abces, o fisură, o tromboză, doar un doctor specialist poate pune un diagnostic corect, în urma unei consultaţii şi poate prescrie un tratament specific fiecărei afecţiuni. ”Dacă stăm foarte mult şi avem o tumoră acolo, ea poate deveni inoperabilă sau poate progresa spre metastaze. În ceea ce priveşte tratamentul hemoroizilor, dacă acesta este diagnosticul corect, vă spun sincer: tratamentele locale cu creme, geluri, promovate destul de agresiv, nu fac altceva decât să niveleze mucoasa, să o vindece pe moment, dar lasă mai departe să crească hemoroizii şi, bineînţeles, cu apariţia de complicaţii din ce în ce mai grave, mai frecvente. Asta înseamnă automedicaţia, ne dăm cu crema şi avem senzaţia că ne simţim mai bine. Dar încurcăm un diagnostic care poate să ne salveze viaţa, cum sunt tumorile, sau diversele boli inflamatorii colonice. Există diverse boli, spre exemplu rectocolita ulcerohemoragică, în urma căreia pierdem sânge, avem inflamaţie şi ne dăm cu o cremă, dar tratamentul e cu totul altul”, a declarat Dr. Dan Andronesi.