Îți știi grupa de sânge? Iată ce predispoziții spre boli indică

sange jpg

Personalitatea sau dieta ideală nu se pot „citi” în grupa de sânge. Foto: Shutterstock

Grupa 0, probleme de fertilitate

Este considerată o grupă comună de sânge, dar pare să nu fie și cea mai fertilă. Mai exact, un studiu publicat în revista „Human Reproduction” arată că persoanele cu grupa O de sânge au un nivel de hormoni FSH, implicați în fertilitate, de două ori mai mic decât alte grupe sanguine.

FSH-ul scăzut înseamnă o rezervă mai mică de ovule, deci mai puține șanse de reproducere. De asemenea, un alt studiu publicat în „Journal of Assisted Reproduction and Genetics” a indicat faptul că femeile care au grupa O și A de sânge au șanse mai mici de a concepe cu ajutorul inseminării in vitro -IVF, în timp ce șansele cele mai mari de a rămâne însăcinate le au femeile cu grupa B de sânge.

A, B și AB, risc de cancer gastric

O descoperire publicată în revista medicală americană BMC Medicine a arătat că există riscuri mai mari de boli de inimă la gruplele A, B și AB, comparative cu grupa O, și că, de asemenea, aceste grupe riscă și cancer gastric. Concluzia cercetării este aceea că grupele A, B și AB au un răspuns inflamator mai puternic la infecția cu bacteria Helicobacter Pylori, care generează ulcerele gastrice și creează terenul pentru cancerele gastrice.

Grupa AB, probleme cu memoria

Este cea mai rară grupă de sânge, dar și cu riscul cel mai mare de boli neurologice. Un studiu realizat în 2014 și publicat în Jurnalul de Neurologie din SUA a arătat că persoanele cu grupa AB au cu 82% riscuri mai mari de a dezvolta probleme cognitive, care mai târziu în viață duc la demență. De asemenea, studiul a relevat și faptul că persoanele cu grupa AB de sânge au prezent un nivel ridicat de factor VIII, care indică instalarea precoce a bolii Alzheimer.

Grupele A și B, predispoziție spre diabet

Persoanele cu grupele A și B de sânge au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cei care au grupa O. Nu s-a găsit și o explicație clară, dar cercetătorii speculează că ar fi vorba despre faptul că microbiomul (bacteriile care colonizează tractul digestiv) este influențat de grupa de sânge și că există o compoziție specifică de specii de bacterii în cazul celor cu grupele A și B, iar acest lucru ar putea fi motivul predispoziției mai mari către diabet.

Ce nu îți poate spune grupa de sânge

Deși există diete bazate pe tipul de sânge, un studiu vechi, din 2014 arată că nu există o legătură între un anumit tip de dietă și beneficii specifice în funcțide de grupa sanguină. De asemenea, se fac speculații că grupa de sânge influențează personalitatea, dar nu există dovezi științifice pentru a confirma această presupoziție.

Citește și Fecalele umane tratează mai multe boli decât celulele stem din cordonul ombilical