Iată ce te ajută să previi demenţa!

40% din cazurile de demență sunt cauzate de stilul de viață, notează experții de la Oxford, iar modificările factorilor de risc sunt posibile.

Un grup de cercetători care fac parte din Departamentul de Psihiatrie al Universității Oxford, a descoperit impactul a 12 factori de risc asupra demenței și a declinului cognitiv.

Batrani pensionari fericiti FOTO Shutterstock jpg

Sănătatea este rezultatul unor opțiuni de stil de viață. Foto: Shutterstock 

Grupul, condus de Dr. Sarah Bauermeister și susținut de Dementias Platform UK și Alzheimer's Research UK, a investigat impactul celor 12 factori de risc asupra demenței și a declinului cognitiv și a descoperit că următorii sunt potențialii factori de risc care ajută la progresia demenței:

·      Lipsa de educație

·      Hipertensiunea

·      Obezitatea

·      Alcoolul

·      Leziunile cerebrale traumatice (TBI)

·      Pierderea auzului

·      Fumat

·      Depresie

·      Inactivitate fizică

·      Izolare socială

·      Diabet

·      Poluarea aerului

Având în vedere creșterea cazurilor de demență, care, conform unui raport Lancet, ar putea crește la 152 de milioane până în 2050, experții de la Oxford au recomandat următoarele reguli de viață.

Dietă săracă în colesterol, sare și zahăr

Experții sunt de acord cu dovezile care spun că dieta mediteraneană este excelentă pentru sănătatea creierului.

„Acest lucru se datorează parțial pentru că acest tip de dietă are un conținut scăzut de grăsimi saturate și zahăr, deci reduce riscul afecțiunilor precum diabetul și obezitatea, care sunt la rândul lor factori de risc pentru demență”, spun ei.

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai populare diete din ultima vreme, bogată în legume de sezon, fructe, cereale, grăsimi nesaturate, ulei de măsline, pește și fasole.

Fără exces de alcool

„Alcoolul are o relație complexă cu demența”, spun experții de la Oxford. Profesorul John Gallacher, de la Departamentul de Psihiatrie, recomandă limitarea consumului de alcool la maximum un pahar pe zi, pentru a menține echilibrul funcției sociale.

Nu mai fuma

Experții au subliniat „legătura stabilită de mult timp dintre fumat și demență”. Fumatul accelerează progresia demenței, provocând mini-accidente vasculare cerebrale care susțin demența vasculară, explică ei.

Multe exerciții fizice 

Citând dovezi nenumărate, experții, spun că „exercițiul fizic reduce declinul abilităților de gândire și memorie la persoanele cu boala Alzheimer și le îmbunătățește bunăstarea fizică și mentală”.Ei recomandă cel puțin 150 de minute de mișcare pe săptămână.

Implicarea socială​

A menține creierul activ înseamnă a fi activ social, spun experții. „Chiar și cantități mici de interacțiune socială pot face o diferență pozitivă: interacțiunea cu altcineva timp de doar 10 minute înainte de a îndeplini sarcini de memorie și atenție a îmbunătățit rezultatele oamenilor”, spun experții.

​Participă la activități intelectuale​

Un alt obicei interesant este participarea la activități intelectuale. Aceasta include, spun ei, cititul, participarea la diverse cluburi, hobby-uri și activități legate de artă, cum ar fi vizitarea galeriilor sau teatrelor.

Aparat auditiv, dacă este nevoie

Vorbind despre pierderea auzului ca un potențial factor de risc al demenței, așa cum a constatat raportul Lancet, experții sugerează purtarea unui aparat auditiv dacă capacitatea de auz este compromisă.

Dormi bine

Acesta este unul dintre aspectele importante, dar ignorate, aspect ale sănătății creierului. „Somnul este crucial pentru crearea unor amintiri de lungă durată, iar adulții sănătoși ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore în fiecare noapte”, recomandă experții.