Iată ce indicii despre sănătate se află în culoarea mucusului!

O mulțime de afecțiuni respiratorii se manifestă prin apariția sputei, numită popular flegmă, iar acest lucru poate oferi indicii despre natura bolii și despre cele mai indicate măsuri de tratament, scrie The Sun.

Dr Sarah Brewer, director medical la Healthspan, citată de The Sun spune că, fluidele care apar odată cu infecțuiile, precum nasul care curge, tusea încărcată și sputa,  arată faptul că organismul luptă împotriva infecției.

raceala jpg

Mucusul poate indica gravitatea afecțiunii de care suferi. Foto: Shutterstock

Ea adaugă: „Culoarea flegmei poate dezvălui cât de gravă este infecția și, dacă este foarte decolorată sau pătată de sânge, este înțelept să ceri sfatul medicului.”

În situația în care nu te simți rău, dar tușești și simți ceva mucus pe căile respiratorii, nu trebuie să te îngrijorezi. De fapt, mucusul ne protejează.

 „Face acest lucru prin menținerea plămânilor, căilor respiratorii și a căilor nazale umede și purtând anticorpi și celule imunitare, care ajută la combaterea infecțiilor”, spune Dr. Brewer.

Așadar, iată la ce ar trebui să fim atenți atunci când tușim și ne suflăm nasul și ce poate indica culoarea flegmei.

Mucusul și sputa limpede sunt semne bune, spune Dr. Brewer.

„Înseamnă că sistemul imun luptă împotriva răcelii și, de asemenea, că apa, anticorpii, enzimele și proteinele și sărurile dizolvate care alcătuiesc mucusul își pot continua munca – menținând căile nazale umede.”

Când sputa devine alba, mai groasă și mai opacă, poate însemna că țesuturile din nas s-au umflat, astfel încât mucusul din nas nu se poate mișca prin căile nazale la fel de repede ca de obicei.

„Devine mai groasă și tulbure din cauza nivelului scăzut de umiditate”, spune Dr. Brewer.

Dacă tușești și expectorezi flegmă albă, poate însemna că ai o infecție a tractului respirator superior, cum ar fi bronșita sau că ai sinusuri congestionate, explică specialista.

Când mucusul este galben, cu o consistență groasă, poate însemna că ai o infecție virală sau bacteriană”, spune Dr. Brewer. De asemenea, poate indica faptul că localizarea este la nivelul sinusurilor sau în tractul respirator inferior.

„Culoarea galben închis și chiar verde apare atunci când celulele albe din sânge se grăbesc să lupte împotriva infecției.”, explică Dr. Brewer. Iar dacă mucusul de culoare galben-verzui durează mai mult de câteva zile este bine să consultați medicul.

Sputa roz este întotdeauna un semn rău. „Poate fi un semn că aveți lichid pe plămâni”, cunoscut și sub numele de edem pulmonar, spune Dr. Brewer.

Oamenii cu edem pulmonar acut prezintă o flegmă roz spumoasă foarte distinctă. Edemul pulmonar înseamnă prea mult lichid în plămâni și poate duce, de asemenea, la dificultăți de respirație, precum și la flegmă roz. Insuficiența cardiacă este, adesea, o cauză a edemului pulmonar.

Când culoarea sputei este roșie, atunci ar trebui să vă alertați instantaneu. „Dacă tușiți și observați cantități mici de sânge roșu aprins, probabil că este din plămâni. Poate fi o culoare cauzată de tuse, de o infecție în piept sau, uneori, este un semn al unei tumori pulmonare. Dacă flegma dumneavoastră este ruginie sau cu firișoare de sânge, ar trebui să consultați urgent un medic”, avertizează Dr. Brewer.

Sputa maro este specifică persoanelor care fumează, sau poate fi data de sângele uscat din sângerări nazale, răceală sau de faptul că te scobești în nas. „Mucusul maro poate proveni și din poluarea aerului și din inhalarea fumului de la un incendiu”, adaugă Dr. Brewer.

Citește și Acestea sunt medicamentele care te pot îngrăşa!