Hemotorax - cauze şi simptome
Hemotoraxul este o conditie care rezulta prin acumularea de sange in cavitatea pleurala. Cauza este de obicei traumatica, prin plaga impuscata sau leziune toracica, cu ruptura membranei seroase care acopera plamanii.
Aceasta ruptura permite deschiderea spatiului pleural, egalizand presiunile intre aceasta si plamani. Pierderea de sange poate fi masiva la persoanele cu aceasta conditie, fiecare parte a toracelui putand sustine 40% din volumul de sange al unei persoane. Chiar si lezarea minora a peretelui toracic poate conduce la hemotorax. Hemotorax lasat netratat poate progresa la punctul in care acumularea de sange incepe sa puna presiune pe mediastin si trahee, limitand efectiv cantitatea pe care ventriculii pot sa o cuprinda. Conditia poate cauza devierea traheei spre partea neafectata.
Cauzele hemotoracelui sunt urmatoarele:
- trauma prin impuscare, trauma penetranta
- neoplazia primara sau metastazica
- discraziile sangelui incluzand complicatiile coagularii
- embolismul pulmonar prin infarct
- adeziunile pleurale in asociere cu pneumotorax spontan
- emfizemul bulos, infectiile necrozante
- tuberculoza, fistulele pulmonare arteriovenoase
- teleangiectaziile hemoragice ereditare
- anevrismul toracic aortic, anevrismul arterei mamare
- sechestrul intralobar sau extralobar
- pseudochistul pancreatic, anevrismul arterei splenice, hemoperitoneul
- catamenial.
Semne si simptome
sau acumularea de sange in torace este o conditie relativ comuna, rezultand cel mai adesea prin
Exista astfel 2 tipuri de manifestari: respiratorii si hemodinamice.
Manifestarile respiratorii apar din cauza acumularii de sange in cavitatea pleurala. Pacientul poate prezenta lipsa de aer (dispnee), tuse, junghi toracic.
Manifestarile hemodinamice sunt cauzate de pierderea de sange, iar severitatea lor variaza in functie de cantitatea de sange pierduta. Astfel, atunci cand se produce o pierdere de sange care depaseste 750ml, la o persoana de 70 kg, apar: tahicardie, tahipnee si scaderea pulsului.