Femeile insarcinate în timpul epidemiei de gripă: preventie si tratament! Medicii ne dau sfaturi importante

1 dr mona zvanca jpg jpeg

In plină perioadă de vârf a epidemiei medicii ginecologi trag semnale de alarma si dezvăluie cum trebuie sa se protejeze femeile insarcinate, care sunt variantele premise de tratament sau ce remedii se pot folosi alaturi de medicamentele clasice.

Prima recomandare a medicilor privind măsurile de protecţie pe care trebuie să le ia gravidele în timpul epidemiei de gripă rămâne vaccinarea antigripală. Ghidurile terapeutice recomandă ca toate gravidele, indiferent de vârsta sarcinii, să fie vaccinate antigripal.

ÔÇ×Vaccinul antigripal este mai mult dec├ót recomandat femeilor ├«ns─ârcinate, dar ┼či celor care inten┼úioneaz─â s─â aib─â un copil sau al─âpteaz─â pe parcursul sezonului gripal (├«ntre lunile octombrie ┼či martie). De┼či sunt disponibile mai multe date de siguran┼ú─â pentru trimestrele doi ┼či trei, nu s-au dovedit efecte adverse nici la administrarea ├«n trimestrul 1 de sarcin─â iar beneficiile vaccin─ârii antigripale, care sunt certe, dep─â┼česc categoric riscurile, care sunt discutabile. Rolul vaccinului antigripal este de a proteja mama ┼či f─âtul de grip─â ┼či complica┼úiile acesteia. Mai mult dec├ót at├ót, dac─â mama s-a vaccinat antigripal ├«n timpul sarcinii (spre finalul ei), copilul va fi protejat de grip─â ├«n primele luni de via┼ú─â, pentru c─â anticorpii care s-au dezvoltat traverseaz─â placentaÔÇŁ, explica Mona Zvanca medic primar obstetric─â-ginecologie, doctor ├«n ┼čtiin┼úe medicale, supraspecializat─â ├«n medicin─â materno-fetal─â.

Dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetric─âÔÇôginecologie in cadrul Femme Boutique Medical adauga: ÔÇťEvitarea aglomera┼úiilor, purtarea m─â┼čtilor de protec┼úie ┼či p─âstrarea riguroas─â a igienei m├óinilor sunt metode clasice de prevenire a gripei. ├Än afara acestora, un regim alimentar din care s─â fac─â parte multe fructe ┼či legume bogate in vitamina C, ceaiuri (dar cele premise cum ar fi cel de musetel) cu multa lam├óie precum si odihna care este cunoscuta a imbunatati imunitatea preg─âtesc corpul pentru a lupta cu gripele sezoniere. Alimentele pentru stimularea imunit─â┼úii ÔÇô ghimbirul, c─âtina, citricele, echinaceea ÔÇô pot fi de asemenea consumate, dup─â un consult prealabil al medicului. Iar cand vine vorba de febra se poate administra acetaminofen la recomandarea medicului, se poate folosi cu incredere apa de mare pentru nas infundat, anumite siropuri de tuse in cazul aparitiei acesteia. Sub nicio forma nu vom administra antibiotic in cazul unei infectii virale ci doar prin aparitia unor complicatii - suprainfectii bacteriene confirmate in laborator si prin investigatii suplimentareÔÇŁ

explica si care sunt riscurile: ÔÇťGripa este periculoasa pentru sarcina nu prin efectul malformativ direct al virusului gripal ci prin efectul nociv al febrei asupra embrionului, iar in ceea priveste gravida aceasta este predispusa, datorita imunitatii scazute, la complicatii respiratorii cum ar fi sinuzita, pneumonia, insuficienta respiratorie sau chiar nastere prematura.ÔÇŁ