Evită să dormi pe spate dacă ai această boală!

Fiecare poziție de dormit are avantajele și dezavantajele sale. Dormitul pe burtă, de exemplu, poate fi grozav pentru atenuarea sforăitului, dar poate fi un coșmar pentru coloana vertebrală, potrivit News-Medical.net.

În general, dormitul pe spate nu este cel mai bun pentru sănătatea noastră. De fapt, specialiștii Clinicii Mayo o consideră cea mai proastă dintre toate pozițiile de dormit și, totuși, este preferată de aproximativ 38% dintre oameni, plasându-l pe locul al doilea lângă somnul lateral. „Știu că mulți oameni consideră că este confortabil, pentru că nu pun în greutate pe articulații”, a spus specialistul în somn, dr. Lois Krahn, pentru Clinica Mayo. Cu toate acestea, pentru persoanele diagnosticate cu apnee în somn, somnul pe spate este nerecomandat.

somn shutterstock 398208937 jpg

Somnul pe o parte este de ajutor persoanelor care sforăie. Foto: Shutterstock

Sindromul de apnee obstructivă în somn (cel mai frecvent tip de apnee în somn) este o tulburare de respirație în somn care rezultă dintr-o blocare a căilor respiratorii superioare. Această obstrucție poate interfera cu capacitatea cuiva de a respira în timpul somnului și poate provoca numeroase treziri pe tot parcursul nopții.

Cei care îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru apneea obstructivă în somn experimentează peste cinci dintre aceste episoade pe oră, pentru o durată de 10 secunde sau mai mult. Drept urmare, pacienții simt adesea somnolență pe tot parcursul zilei.

Pentru cei cu apnee în somn, gravitația este o problemă atunci când dorm pe spate. Când sunt complet înclinate, maxilarul și limba alunecă în mod natural înapoi spre gât, împiedicând respirația (conform Clinicii Mayo). Aceasta devine o rețetă pentru sforăit și somn fragmentat. De aceea, experții spun că persoanele cu apnee în somn ar trebuie să doarmă pe o parte.

Somnul pe o parte previne obstrucția căilor respiratorii

„Ar trebuie să dormi pe o parte cu capul ușor ridicat încât să fie confortabil”, a spus Dr. Krahn  de la Clinica Mayo. Cu toate acestea, somnul lateral nu ar trebui să fie considerat o metodă de tratament pentru apneea în somn. Afecțiunea poate crește riscul pentru diferite probleme de sănătate, inclusiv atac de cord, hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă. Prin urmare, cel mai bine este să solicitați tratament pentru apneea în somn de la un medic.

Sursa: Health Digest