Evită ceapa dacă ai această afecțiune!

Unii oameni pur și simplu nu sunt fani ai cepei. Poate că textura, gustul sau parfumul copleșitor de puternic îi face  să evite ceapa. Dar pentru unii să o evite nu este o alegere, ci necessitate. Este cazul persoanelor diagnosticate cu boala Crohn, un tip de boală inflamatorie intestinală (IBD).

1 ceapa shutterstock 4487989 jpg jpeg

Foto: Shutterstock

Persoanele cu boala Crohn suferă de inflamații în tractul digestiv, cel mai adesea în intestinul subțire, conform Clinicii Mayo. Acest lucru poate provoca simptome precum dureri abdominale, oboseală, febră, diaree, scădere în greutate și multe altele.

În cazuri mai severe, o persoană poate dezvolta pietre la rinichi, anemie sau inflamație în alte zone ale corpului, inclusiv la ficat, ochi sau piele.

Ceapa poate agrava simptomele bolii Crohn

Motivul pentru care ceapa poate înrăutăți lucrurile pentru pacienții cu Crohn este că este considerat un aliment cu conținut ridicat de oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile. FODMAP-urile sunt zaharuri care pot provoca simptome gastrointestinale neplăcute, cum ar fi balonare, gaze sau dureri de stomac, explică dieteticianul Anne-Marie Stelluti.

În plus, dacă te confrunți cu diaree ca simptom în timpul unei crize a bolii Crohn, vei evita legumele crude precum ceapa. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), 1 cană de ceapă crudă tocată conține 2,72 grame de fibre. Deși aceasta nu este o cantitate exorbitantă, se recomandă să nu consumi prea multe fibre până după ce simptomele gastrointestinale nu trec.

O dietă cu conținut scăzut de FODMAP poate ajuta în boala Crohn

O dietă cu conținut scăzut de FODMAP implică reducerea temporară a alimentelor FODMAP din dieta cuiva, cum ar fi ceapa, usturoiul, grâul și lintea, precum și alimentele bogate în lactoză și fructoză (conform Crohn's & Colitis Foundation). Bacteriile din intestinul nostru sunt capabile să descompună rapid alimentele FODMAP pentru conversia energiei. Dar reducerea acestor alimente în timpul unei apariții a bolii Crohn poate ajuta persoanele cu această afecțiune să evite distensia intestinului subțire, creșterea producției de gaze și disconfort abdominal care însoțește adesea acest proces metabolic.

Comparând dieta cu conținut scăzut de FODMAP cu alte tipuri de diete, cercetătorii au descoperit că dieta cu conținut scăzut de FODMAP a dus la o îmbunătățire a simptomelor gastrointestinale, mai puține crize de diaree, scăderea inflamației și creșterea calității vieții pacienților.  Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în ceea ce privește recomandările dietetice pentru persoanele cu boala Crohn, deoarece dieta mediteraneană, dieta semi-vegetariană și alte diete pot fi de ajutor. În plus, nu toți pacienții cu boala Crohn vor fi afectați de aceleași alimente. Unii oameni pot tolera ceapa fără probleme, de exemplu. Deoarece pacienții cu boala Crohn vor avea nevoi alimentare diferite, de aceea este întotdeauna cel mai bine să te consulte un medic.

Sursa: Healt Digest