Este posibil ca vaginul tău să fie prea mare?
Ginecologii care văd în fiecare zi o mulțime de vaginuri, spun că acestea sunt de toate formele și dimensiunile. Dezvoltarea odată cu vârsta, nașterea, creșterea în greutate, activitatea sexuală, gravitația și modificările hormonale pot avea un efect specific asupra conturului vaginului în timp, dar este aceasta o problemă?
Vaginul este un tub format din mușchi. El se extinde pentru activitatea sexuală și cu atât mai mult pentru naștere. Și, chiar dacă nașterea vaginală poate afecta forma vaginului, acestea sunt uimitor de rezistente și sunt adaptate pentru acest process care solicită foarte mult întregul organism.

Diversitatea de forme și dimensiuni este valabilă și în cazul vaginurilor. Foto: Shutterstock
Majoritatea vagiurilor revin la normal destul de repede după naștere. Dar atunci când nașterea implică împingere prelungită, bebeluși mari, nașteri multiple sau rupturi vaginale semnificative (mai ales dacă nu se vindecă bine sau se infectează), podeaua pelviană se poate deteriora, afectând permanent forma și funcția vaginului.
Modificări vaginale după naștere
Poate dura 6-12 săptămâni pentru ca mușchii pelvini să-și revină după naștere. Dacă după acest timp ai oricare dintre următoarele simptome, atunci este posibil să fie prezente leziuni ale podelei pelvine și trebuie să consulți medicul.
Simptomele sunt:
· Scurgeri de urină
· Probleme la controlul trecerii gazelor sau a reținerii scaunului
· Durere la actul sexual
· Tampoanele sau cupele menstruale cad
Dacă vaginul tău nu s-a recuperat atât de bine cum ai fi preferat după provocarea pe care o presupune nașterea, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți restabili funcționarea vaginului și a podelei pelivine.
Dacă este cazul, cel mai bine este să începi cu pierderea în greutate (dacă IMC-ul tău este mai mare de 30), exerciții Kegel și exerciții care îți întăresc musculature centrala, a abodomenului.
Dacă acestea nu funcționează, atunci există kinetoterapeuți specializați care sunt instruiți pentru a ajuta femeile să-și întărească podeaua pelvină.
În situația în care kinetoterapia nu ajută, poate fi timpul să consulți un medic. Ginecologii sau uroginecologii (un urolog sau un ginecolog care a avut o pregătire suplimentară în reconstrucția podelei pelvine) sunt cele mai potrivite opțiuni. Uneori, mușchii perineali (mușchii dintre vagin și rect) pot să se rupă în timpul nașterii și nu se vindecă așa cum ar trebui. Ocazional, aceștia trebuie reparați chirurgical.
Ce nu ar trebui să faci pentru a-ți îngusta vaginul
Nu utilizați niciun tip de dispozitive fără prescripție medicală sau remedii pe bază de plante pentru a încerca să îngustați sau să micșorați vaginul. De asemenea, dacă ești îngrijorată de aspectul exterior al labiilor tale, atunci poți discuta cu un plastician, dar cere înainte și părerea ginecologului.
Chirurgia ar trebui să fie întotdeauna ultima soluție, dar dacă ai nevoie să îți repari mușchii pelvini, atunci trebuie să vezi un medic specializat în uroginecologie, care este instruit să reconstruiască podeaua pelvină.
Este bine de știut și că satisfacția sexuală a unei femei nu este legată de dimensiunea vaginului. Stimularea clitorisului și presiunea către porțiunea frontală interioară a vaginului sporesc răspunsul sexual. Mai multe studii au arătat că nu există nicio diferență în funcția sexuală sau satisfacția resimțită, între femeile care au avut operații cezariane față de cele cu nașteri vaginale, sugerând că întinderea normală a vaginului, produsă de la o naștere vaginală, nu face diferența, mai scrie WebMd.