Este diferită durerea de gât care apare în COVID-19?

În ciuda vaccinurilor și rapelurilor disponibile pe scară largă, încă este dificil să suporți simtomele asociate cu virusul COVID-19.

Potrivit Yahoo Life, în privința COVID, este important să știm că simptomele pot varia de la o persoană la alta și că unii oameni nu au deloc simptome.

Pentru persoanele cu COVID care prezintă simptome, durerea în gât nu este neobișnuită. De fapt, este unul dintre primele cinci cele mai răspândite simptome COVID. Dar există o mulțime de alte boli care pot provoca și dureri în gât, inclusiv alte infecții virale precum gripa, amigdalita și alergiile sezoniere.

durere gat jpg

Durerea în gât este unul dintre cele 5 simptome cheie ale infecției cu COVID-19. Foto: Shutterstock. 

Cum știi sigur dacă durerea ta în gât este legată de COVID? Medicii explică pentru Yahoo Life cum se simte o durere în gât COVID și cum diferă de alte tipuri de dureri în gât.

Potrivit medicului de familie Lisa Doggett, virusul COVID infectează celulele care căptușesc nasul și gâtul. Acest lucru face ca aceste celule să se inflameze și să se umfle, de aceea rezultă durerea în gât.

„Modul exact prin care COVID-19 provoacă dureri în gât nu este pe deplin înțeles, dar se crede că este legat de capacitatea virusului de a se lega de receptorii ACE2 din gât și tractul respirator superior”, spune Dr. Sunjya Schweig, fondatorul și directorul Centrului de Medicină Funcțională din California.

El explică că receptorii ACE2 se găsesc pe celulele din tractul respirator. „Când virusul se leagă de acești receptori, poate provoca inflamații și iritații în gât, ducând la simptome precum durerea în gât”, spune el.

Un alt motiv pentru care COVID poate provoca dureri în gât, spune dr. Schweig, este că sistemul imunitar este slăbit. Acest lucru poate duce atât la durerile în gât, cât și la alte simptome COVID, cum ar fi febră, frisoane, oboseală și dureri corporale.

„Din păcate, în multe cazuri, nu este posibil să facem diferența dintre o durere în gât din COVID-19 și o durere în gât de la o altă infecție virală”, explică dr. Doggett. Indiferent dacă durerea în gât este cauzată de COVID-19 sau de un alt virus, durerea poate varia de la moderată la severă, iar interiorul gâtului poate părea roșu.  

Citește și Cât supraviețuim fără mâncare sau apă?