De ce e important ca un cancer să fie evaluat de o comisie oncologică

1 cauzele herniei simptomele si tratamentul corect jpg jpeg

Cancerul este considerat una dintre cele mai periculoase boli ale acestui secol: cu un număr de pacienţi în creştere - peste 18 milioane la nivel global, în 2018, şi cu peste 9 milioane de decese, vorbim despre a doua mare cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare. În condiţiile creşterii speranţei de viaţă, apar tot mai multe cazuri de cancer, iar la ora actuală, există peste 100 de tipuri.

Complexitatea este dată de localizare, de stadiu, dar şi de capacitatea fiecărui organism de a lupta cu boala. Cancerul se tratează cu succes dacă este depistat în stadiu incipient, însă medicina a făcut mari progrese şi în privinţa stadiilor mai avansate - chimioterapia, radioterapia, chirurgia, dar şi terapiile targetate şi imunoterapia prelungind uneori spectaculos speranţa de viaţă a pacienţilor. Un rol important în tratarea cu succes a cancerelor la ora actuală îl reprezintă evaluarea cazurilor în comisiile oncologice.

”Comisiile reprezintă o maximizare a şanselor bolnavului pentru un diagnostic şi un tratament cât mai adaptat situaţiei lui. Noţiunea de medic curant rămâne. Răspunderea în medicină e individuală: niciodată nu vor răspunde un comitet sau o comisie, ci doctorul curant, cum e şi normal. Când un pacient ajunge la spital, el este consultat de un medic. Iar acel medic are dreptul şi obligaţia de a recurge la expertiza colegilor imagişti, specialişti de organ, specialişti în analize de laborator pentru diagnostic şi o stadializare, astfel încât să poată fi făcută o indicaţie terapeutică în cunoştinţă de cauză. În mod evident, expertiza fiecărui medic adaugă valoare la decizia de diagnostic şi tratament. În plus, e stipulat în lege că procedurile care sunt decontate de CAS pe programele de sănătate, în special cea de radioterapie, dar şi de oncologie medicală, trebuie să treacă printr-un comitet de indicaţie terapeutică”, afirmă Conf. Dr. Valentin Cernea, reputat specialist român în radioterapie.

Descriind experienţa sa din cadrul comisiei oncologice, Conf. Dr. Valentin Cernea spune că aceasta se întruneşte săptămânal pentru a analiza toate cazurile. Acestea sunt prezentate echipei din care fac parte medici din diverse specialităţi precum gastroenterologie, ginecologie, hematologie, urologie, oncologie, chirurgie, radioterapie, specialişti în imagistică, în medicină de laborator, anatomopatologie, medici care au un cuvânt de spus în evaluarea şi tratarea cazurilor de cancer. În funcţie de localizare, stadiu şi tip de cancer, doctorii analizează cazul, se consultă în privinţa diagnosticului şi tratamentului şi fac cele mai bune recomandări în privinţa abordării fiecărui caz în parte. Medicul primar radioterapeut Valentin Cernea explică riscurile care apar dacă un caz de cancer nu este evaluat de către o comisie.

“Există riscul e de a fi tratat sectorial şi, implicit, cu şanse mai mici de succes. Eu cred că cel mai mare progres din medicina oncologică este înţelegerea nevoii de multidisciplinaritate în abordarea acestor bolnavi. Deci dacă auziţi că „eu sunt doctorul tău vindecător” sau „eu ştiu cel mai bine ce să-ţi fac”, feriţi-vă! Căutaţi oamenii dispuşi să se uite pe publicaţiile medicale de pe internet, dispuşi să deschidă o carte, dispuşi să spună „trebuie să mă gândesc până mâine la ce e mai bine pentru dumneavoastră”. Să vă feriţi de oamenii care au păreri foarte precise. Căutaţi-i pe cei dispuşi să accepte noul, să accepte opinii care pot fi divergente, dar care, prin discuţii şi prin argumente bazate pe cunoştinţe solide, pot fi aduse la un numitor comun. Ultima şi cea mai importantă menire a acestor comisii este de a asigura calitatea şi siguranţa tratamentelor şi a manoperelor de diagnostic”, remarcă medicul.

Cazurile discutate în comisia oncologică devin parte importantă dintr-o bază de date care poate fi reper ulterior şi pentru alţi pacienţi. În plus, comisia devine parte integrantă din monitorizarea cazurilor de cancer pe termen lung. Specialiştii încurajează de asemenea a doua opinie medicală, chiar şi după evaluarea în comisia oncologică.

“E libertatea pacientului de a solicita o a doua opinie medicală. Aş vrea să se înţeleagă un lucru: medicina bazată pe eminenţă nu mai funcţionează. Funcţionează medicina bazată pe evidenţă. Părerile “celebrităţilor” pot fi utile în măsura în care ele sunt dispuse să dezbată şi să argumenteze. Ne interesează evidenţele care sunt publicate în ghiduri: există multă literatură de unde poţi să citeşti ce trebuie să faci bolnavului tău. Totul e să deschizi şi să citeşti. Cărţile valoroase după care noi ne-am instruit sunt scrise din practică, niciun om de bun simţ nu scrie despre ce n-a făcut. Prima dată a apărut practica şi după aceea, au apărut cărţile. Numai că nu putem aştepta până când fiecare dintre noi dobândeşte cea mai mare experienţă în toate cancerele şi toate situaţiile, ar fi nevoie de foarte mult timp. De aceea, trebuie să ne adunăm mai mulţi oameni dispuşi a discuta în serviciul pacientului. Aceasta e filosofia oricărui comitet multidisciplinar”, completează doctorul Cernea.