Cum recunoaştem aluniţele periculoase

1 cum recunoastem alunitele periculoase jpg jpeg

În special pe timpul verii, specialiştii ne recomandă să fim atenţi la aluniţe. Aceasta deoarece ele pot duce la apariţia unui tip de cancer de piele foarte periculos pentru organism.

Semnele care trebuie să ne alerteze şi să ne trimită la un medic dermatolog sunt asimetria, marginile neregulate sau şterse, culoarea, dimensiunile şi dacă nodulii care este posibil să apară pe aluniţe.

Riscul de a face cancer de piele este de aproximativ 1,5 ori mai mare la persoanele cu 11-25 aluniţe (comparativ cu persoanele cu mai puţin de 10 nevi) şi se dublează la fiecare creştere cu 25 a numărului de aluniţe.

Medicii recomandă să verificaţi lunar aluniţele şi să fiţi atenţi la cinci caracteristici:

”70% din melanoame apar ca leziuni noi şi nu pe leziuni preexistente, adică aluniţe, şi asta ne spune un lucru: că trebuie să ne uităm atât la aluniţele pe care le ştim, dar mai cu seamă la aluniţele noi, pentru că orice melanom poate să semene la început cu o aluniţă. Este o regulă foarte simplă care se numeşte ABCDE, unde A înseamnă asimetrie, B înseamnă border sau contur neregulat, C înseamnă mai multe culori, D dimensiune peste 5 mm, E evoluţie în timp” a explicat Dr. Nectara Mitroi, medic primar dermato-venerologie la Digi24.