Cum îţi poţi verifica sănătatea organismului

1 control medical 1402173971 jpg jpeg

Sănătatea corpului tău este esenţială pentru ca viaţa ta să fie lipsită de griji şi să poţi face în fiecare zi ceea ce îţi doreşti.

Când ceva nu funcţionează cum trebuie în interiorul lui, organismul îţi dă semne fizice pentru a te îndemna să iei măsuri şi a-l repara. Cel mai important este să nu ignori aceste semne pentru că ele nu fac decât să te ajute să previi eventualele complicaţii ce pot apărea pe viitor. Când ţi se pare că organismul te împiedică adesea să îţi duci la bun sfârşit sarcinile, cel mai bine este să iei măsurile necesare pentru a descoperi ce nu funcţionează cum trebuie în organismul tău.

Mergi la un consult medical

Singura persoană care te poate ajuta atunci când starea ta fizică nu este cea mai bună este medicul. Doar acesta ştie să interpreteze semnele pe care corpul ţi le dă, să îţi spună care ar putea fi cauzele acestora şi să îţi ofere sfaturi şi recomandări pentru a-ţi îmbunătăţi starea. Dacă te confrunţi frecvent cu probleme fizice, nu căuta motive pentru a amâna vizita la medic sau scuze care să justifice stările pe care le ai. Poate fi vorba, aşa cum crezi, despre faptul că, de exemplu, nu te-ai hrănit cum trebuie în ultima perioadă sau că nu ai dormit suficient; dar, de asemenea, poate fi vorba despre o anemie sau despre o altă afecţiune pe care doar un medic o poate diagnostica. Nu te baza pe faptul că „sigur nu e nimic grav, nu mi se poate întâmpla tocmai mie”. Cel mai bine este să mergi la medic pentru a te asigura că totul este în regulă cu organismul tău sau, dimpotrivă, dacă vor fi descoperite probleme, să le poţi trata la timp.

În urma consultului, este posibil ca medicul să îţi recomande una dintre următoarele examinări uzuale: ecografia şi analizele sangvine.

Ecografia abdominală

Probabil că atunci când auzi vorbindu-se despre ecografie te gândeşti doar la femeile însărcinate care vor să îşi vadă bebeluşul încă nenăscut pe un ecran. Însă ecografia abdominala este mai mult decât atât, fiind o metodă foarte utilă, care ajută medicii în stabilirea unui diagnostic şi în detectarea anumitor afecţiuni grave, precum cancerul. Aceasta nu presupune niciun risc pentru pacient şi se poate repeta ori de câte ori este nevoie deoarece se foloseşte de ultrasunete, care nu sunt toxice şi care nu afectează organismul. Ecografia oferă detalii despre organele interne precum ficat, vezică biliara, splină, pancreas sau rinichi. Datorită faptului că este o metodă uşor de pus în aplicare, ce oferă informaţii în timp foarte scurt şi care nu are niciun fel de efect negativ asupra pacientului, ecografia abdominală este una dintre cele mai folosite metode de screening în medicină. 

Analizele sangvine

O altă metodă de examinare care îţi poate fi recomandată de medicul care te-a consultat este cea a analizelor sangvine (de sânge). La nevoie, poţi face anumite analize profilactic, pentru a depista din timp eventualele probleme şi pentru a-l ajuta pe medic să pună un diagnostic corect. De exemplu, în scop preventiv, poţi face una din următoarele tipuri de analize: hemoleucograma, VSH-ul, glicemia, profilul lipidic.

Hemoleucograma Aceasta te informează cu privire la componenţa sângelui şi cu ajutorul ei afli dacă suferi de vreo afecţiune. Măsoară mai mulţi parametri, printre care numărul de leucocite, numărul de eritrocite şi concentraţia de hemoglobină. Aceasta ajută la depistarea unor afecţiuni hematologice şi nehematologice.

VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) este un test screening care detectează, printre altele, infecţii şi boli autoimune, dar este util şi în monitorizarea evoluţiei unor boli precum arterită temporală sau reumatism.

Glicemia măsoară cantitatea de glucoză din sânge şi depistează dacă aceasta se află sau nu în limitele normale.

Profilul lipidic reprezintă un grup de teste prin care se determină riscul de boală coronariană, care presupune că arterele coronare nu sunt capabile să furnizeze inimii sângele oxigenat de care are nevoie. Aceste teste includ determinarea valorii colesterolului şi a trigliceridelor.

Analizele de sânge pot fi făcute independent de alte metode medicale sau pot veni în completarea consultului sau a ecografiei, la recomandarea medicului, pentru o diagnosticare precisă. Analizele de sânge ar trebui făcute nu doar atunci când te simţi rău, ci periodic, o dată pe an, pentru a ţine în permanenţă organismul sub control. 

Buna funcţionare a organismului este esenţială pentru ca tu să poţi face zilnic lucrurile care îţi plac. Dacă simţi că ceva este în neregulă sau dacă a trecut ceva timp de la ultimul control, fă-ţi o programare la medicul specialist, care îţi poate recomanda anumite examinări (ecografie, analize de sânge etc.). Nu ignora momentele în care corpul tău îţi transmite că ceva este în neregulă cu el şi ia cât mai repede măsurile necesare pentru a depista dacă ai motive de îngrijorare sau nu.

Sursă foto: shutterstock.com