Cortizonul, de folos ├«n artrit─â, alergii ┼či boli de piele

1 2 jpg jpeg

Cortizonul (sau hidrocortizonul), sub form─â de tablete, creme, injec┼úii sau spray-uri, este o substan┼ú─â din clasa glucocorticoizilor, care ajut─â la reducerea inflama┼úiilor ┼či la sc─âderea r─âspunsurilor imunitare.

Cortizonul este recomandat pentru a preveni sau a ┼úine sub control diferite alergii, pentru a trata bolile articula┼úiilor (osteoartrit─â, artrit─â reumatoid─â), anumite tipuri de cancer (leucemie, limfom), pentru probleme ale pielii (psoriazis) ┼či pentru a ├«nlocui sterozii ├«n insuficien┼úa suprarenal─â. Medicul trebuie s─â cunoasc─â istoricul medical al pacientului ┼či starea lui general─â actual─â, deoarece tratamentul cu cortizon nu este indicat sau trebuie utilizat cu precau┼úie de persoanele care sufer─â de anumite afec┼úiuni precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterial─â, glaucomul, boli ale ficatului sau ale rinichilor ori de tulbur─âri psihice.

Util în bolile articulare

Pentru boli precum artrita, artroza ┼či guta, medicii recomand─â injec┼úiile cu cortizon. Acestea se fac direct ├«n articula┼úia afectat─â, cel mai adesea ├«n genunchi, picior, um─âr, ├«ncheietur─â, ┼či reduc semnificativ inflama┼úia ┼či durerile pacientului. Dac─â articula┼úiile sunt extrem de afectate, injec┼úiile cu cortizon nu vor atenua durerile. Injec┼úiile cu cortizon nu vindec─â afec┼úiunea, dar reprezint─â un mod eficient de a ├«mbun─ât─â┼úi func┼úionarea articula┼úiilor ┼či de a diminua durerea. Reac┼úiile adverse care pot ap─ârea sunt decolorarea pielii, s├óngerarea local─â, reac┼úiile alergice sau ruptura tendonului, mai ales dac─â injec┼úiile se fac mai des de o dat─â la 3 luni.

Trateaz─â astmul ┼či alergiile

Cortizonul este des folosit ┼či pentru abordarea alergiilor sezoniere ┼či a astmului, dar ┼či pentru bronhopneumopatie obstructiv─â cronic─â (BPOC), polipi nazali, rinit─â alergic─â ┼či diferite forme de pneumonie. Substan┼úa este utilizat─â ├«n acest caz sub form─â de spray.

De folos ├«n afec┼úiuni neurologice ┼či gastroenterologice

Boli ale sistemului nervos, printre care vasculita sau inflamarea nervilor periferici ┼či durerile de cap violente, de tip cluster, se pot trata prin administrarea de cortizon. De asemenea, medicul poate recomanda cortizonul ┼či pentru afec┼úiuni precum colita ulcerativ─â sau boala Crohn.

Crem─â cu cortizon pentru bolile de piele

Dermatita, eczema, ├«n┼úep─âturile de insecte ┼či m├ónc─ârimile organelor genitale pot fi tratate cu creme ┼či unguente pe baz─â de cortizon, care diminueaz─â irita┼úia ┼či ro┼čea┼úa pielii ┼či reduce umfl─âturile.

Care sunt efectele adverse?

Deoarece cortizonul vine cu o serie de efecte adverse, unele mai u┼čoare, altele mai complexe, medicii analizeaz─â cu aten┼úie fiecare caz pentru a evalua balan┼úa ├«ntre riscurile ┼či beneficiile tratamentului. Printre efectele adverse obi┼čnuite se num─âr─â grea┼úa, senza┼úia de agita┼úie, v─ârs─âturile, apari┼úia unor probleme ale pielii, precum acneea, ro┼čea┼úa sau transpira┼úia excesiv─â, tulbur─ârile de somn ┼či cre┼čterea ├«n greutate. Dac─â aceste efecte sunt moderate, vor disp─ârea ├«n aproximativ 1 s─âpt─âm├ón─â, dar, dac─â sunt severe ┼či nu trec, trebuie consultat medicul. Anumite persoane pot dezvolta reac┼úii adverse grave, caz ├«n care trebuie consultat de urgen┼ú─â medicul. Aceste reac┼úii includ respira┼úia ├«ntret─âiat─â, cre┼čterea ritmului cardiac, umflarea m├óinilor ┼či a picioarelor, tensiunea arterial─â crescut─â, sl─âbiciunea muscular─â, ulcerul peptic, scaunul negru, durerile oculare sau vederea dubl─â.