Consumă aceste alimente ca să arzi mai multe calorii, spun experții!

Mai mulți factori pot contribui la creșterea în greutate, dar dietă dezechilibrată este unul dintre cei mai importanți. Cu toate acestea, efectuarea de mici modificări în alimentație pot face o mare diferență – iar anumite alimente pot ajuta la accelerarea metabolismului pentru a arde mai multe calorii pe parcursul zilei.

Iată o listă cu aceste alimente, potrivit BestLife.

Somon

Este un pește gras bogat în acizi grași omega-3. Aceste grăsimi sănătoase au fost legate de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate. În plus, o meta-evaluare a unor studii clinice din 2021 a constatat că acizii grași omega-3 pot crește rata metabolică de repaus datorită rolului lor în metabolismul grăsimilor din organism. Somonul este, de asemenea, o sursă bună de proteine, care vă poate ajuta la sațietate, ceea ce poate duce la reducerea aportului de calorii în general.

reteta file de somon jpg

„Peștele gras precum somonul poate susține metabolismul cu cantitățile mari de proteine și acizi grași omega-3”, spune nutriționistul Kelsey Kunik, consilier nutrițional pentru Zenmaster Wellness.

Sosul iute

Să adaugi ceva iute la masă poate ajuta la arderea mai multor calorii.

„Principalul ingredient din sosul iute și ardeiul iute este capsaicina, un compus care oferă metabolismului un ușor impuls pentru a arde mai multe calorii”, explică Kunik.

1 ardei iuti jpg jpeg

S-a demonstrat că capsaicina crește metabolismul și stimulează organismul să ardă mai multe grăsimi. Un studiu din 2022 publicat în Pharmaceuticals a concluzionat că capsaicina nu numai că ar putea stimula metabolismul, ci și poate ajuta la suprimarea poftei de mâncare pe termen scurt și la restabilirea bacteriilor intestinale sănătoase, promovând gestionarea sănătoasă a greutății.

Cafeaua

Mulți dintre noi se bazează pe cafea pentru un plus de energie zilnic. Dar știai că te poate ajuta și să arzi mai multe calorii? Asta deoarece cofeina este un stimulent natural care poate crește metabolismul și poate ajuta la arderea energiei mai eficient.

Cafea FOTO Shutterstock

„A bea cel puțin o ceașcă de cafea tare pe zi sau a avea o cantitate echivalentă de cofeină ar putea crește cantitatea de grăsime pe care o arzi în timpul exercițiilor”, spune Kunik.

Un studiu din 2021 a arătat că un grup de indivizi care nu erau obișnuiți cu mai mult de 50 de miligrame de cofeină pe zi (aproximativ jumătate de ceașcă de cafea) consumă echivalentul unei cani de cafea tare înainte de exercițiile de anduranță. Comparând rezultatele cu exercițiile fizice și cu un placebo, cercetătorii au descoperit că cofeina a crescut cantitatea de grăsimi arse în timpul exercițiilor fizice.

Ghimbir

Are o rădăcină care a fost folosită pe scară largă pentru proprietățile sale medicinale. În plus, s-a dovedit că are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și, de asemenea, te poate ajuta să arzi mai multe calorii. Potrivit unui studiu publicat în revista Metabolism, participanții care au consumat ghimbir au ars mai multe calorii și au avut o oxidare mai mare a grăsimilor în comparație cu cei care nu au consumat ghimbir.

ghimbir jpeg

„Mâncarea de ghimbir sau ceaiul de ghimbir în timpul mesei ar putea crește cantitatea de energie necesară pentru a vă digera alimentele și ar putea ajuta la creșterea senzației de sațietate. Efectul de încălzire al ghimbirului este similar cu cel al sosului iute, deși mai puțin picant și mai bine tolerat de unii oameni”, spune Kunik.