Copilul meu are un anturaj nepotrivit

1 2 jpg jpeg

Nu-i pune interdicţii

Dacă a început să nu mai respecte orele de sosit acasă, iar când intră pe uşă miroase a fum de ţigară sau a alcool, iar notele din catalog au început să fie din ce în ce mai mici, ia-l la o discuţie şi spune-i că nu îi face bine un astfel de comportament. Nu îi interzice să mai iasă cu prietenii, căci exact acesta va fi lucrul pe care îl va face. Cel mai indicat este să îl îndrumi către activităţi care îi fac bine: un sport, ore de dans, cursuri de desen, de muzică, etc… activităţi care să îi fure din timpul petrecut cu anturajul. În cazul în care consideri că anturajul este un pericol pentru el, atunci poţi să stabileşti anumite reguli.

Vorbeşte-i despre experienţa ta

Poate fi foarte uşor pentru un părinte să-i critice constant pe prietenii copilului său, în speranţa că va reuşi să îi îndepărteze de ei. Este o strategie greşită, pentru că reacţia naturală a adolescentului va fi să îşi protejeze prietenii, pe care tu nu ai cum să îi cunoşti aşa cum îi ştie el.

Chiar dacă ai dreptate sau nu în privinţa lor, nu vei avea şanse de reuşită adoptând critica. Spune-i mai bine că nu îţi place cum a început să se poarte şi că nu vrei să aibă probleme. Vorebeşte-i copilului tău despre ceea ce înseamnă un anturaj potrivit, ce calităţi ar trebui să aibă un prieten şi dă-i exemple pozitive şi negative din experienţa ta.

Lasă-l să îşi aducă prietenii acasă

Poate cel mai bun mod de a-l supaveghea este să îl laşi să îşi invite prietenii la voi acasă, chiar dacă nu îţi face plăcere. Este şi o bună modalitate de a-i cunoaşte mai bine pe cei din anturajul lui, dar şi de a-l ţine pe adolescentul tău sub supraveghere, fără să îşi dea seama. Este indicat să petreci şi tu câteva minute cu ei, timp în care poţi strecura şi o glumă, pentru ca atmosfera să fie una mai prietenoasă. Astfel, adolescentul va vedea că îi poţi fi prieten şi se va deschide mai mult faţă de tine.

Ţine cont şi de personalitatea copilului

- dacă ai un adolescent creativ, curios, te poţi aştepta la o atitudine nonconformistă din partea lui, pentru că ăşi doreşte să se afirme, să fie unic;

- adolescenţii mai timizi pot simţi nevoia de confirmare, de aceea îşi pot căuta un grup de prieteni mai rebeli, însă ei se vor feri să fie lideri.

Sfat

Adoptarea unui stil vestimentar rebel sau vorbele urâte pot fi semnul unei influenţe negative din partea anturajului.

Şi părinţii pot fi de vină

Te-ai gândit că un copil poate avea anturajul nepotrivit tocmai din cauza părinţilor? Este modul lui de a răspunde unor părinţi autoritari, care nu au o atitudine deschisă faţă de el. Astfel, copilul crede că va găsi în anturaj ceea ce îi lipseşte acasă: înţelegere şi comunicare. Este foarte important să petreci timp cu copilul tău, să îi arăţi că îl înţelegi şi că îi eşti aproape. Chiar şi când greşeşte, nu ridica tonul şi nu îl pedepsi. Explică-i care sunt consecinţele negative ale faptelor sale.

Ştiai că…

… un motiv al consumului de tutun la adolescenţi este influenţa grupului (28%)?. Majoritatea adolescenţilor fumători (70%) au cel mai bun prieten fumător, potrivit unui studiu făcut de Open-I Research, la iniţiativa Educaţia Azi, anul trecut.