Ce trebuie să faci dacă te muşcă o căpuşă

1 shutterstock 1404869825 jpg jpeg

Vara suntem tentaţi să mergem desculţi prin iarbă sau să petrecem mai mult timp prin parcuri ori în alte spaţii cu vegetaţie. Astfel, ne expunem muşcăturilor de căpuşe, care pot transmite diverse boli.

Artropode din clasa arahnidelor, căpuşele se hrănesc cu sângele organismului pe care îl parazitează. După ce se ataşează de piele, căpuşa îşi introduce tubul lung şi subţire prin care se hrăneşte. Muşcătura nu este sesizată, pentru că în timpul ei este eliberată o substanţă anticoagulantă şi antiinflamatoare. Însă în timpul muşcăturii pot fi eliberate bacterii sau virusuri care provoacă diverse infecţii.

"Dacă se remarcă momentul muşcăturii de căpuşă şi aceasta este în continuare fixată la nivelul pielii, recomandarea este de a încerca extragerea acesteia cât mai repede, de preferat cu o pensetă fină, fără a o rupe şi fără a o manipula excesiv, cu respectarea măsurilor de igienă locală. Dacă acest lucru nu se poate realiza de către dvs., vă puteţi prezenta la un cabinet medical de urgenţă. Dacă nu ştiţi cu cât timp în urmă s-a produs muşcătura, sau atunci când căpuşa a rămas ataşată mai mult de 24 de ore, vă puteţi adresa medicului de familie sau unui medic de boli infecţioase pentru a se evalua necesitatea administrării unei doze sau scheme profilactice antibiotice. Timp de circa o lună de la muşcătură, trebuie monitorizată apariţia unor erupţii cutanate, a febrei, durerilor musculare, durerilor de cap, a unei stări de oboseală, situaţii în care se recomandă prezentarea de urgenţă la medic, pentru evaluări suplimentare", explică dr. Andrei Rogoz, medic specialist boli infecţioase, Spitalul Clinic Sanador.

Atenţie la bola Lyme şi la encefalita de căpuşe!

Boala Lyme este transmisă prin muşcătura căpuşei infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi şi mai este numită şi borelioză. În primele zile pot să apară: o erupţie roşiatică în jurul muşcăturii, febra, oboseala, durerea de cap. Diagnosticul este pus după efectuarea unor analize de sânge, cele mai folosite fiind anticorpii specifici anti - Borrelia Burgdorferi IgG şi Ig M. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice, câteva săptămâni. Netratată, boala Lyme poate afecta inima, articulaţiile şi sistemul nervos.

Boală infecţioasă care atacă sistemul nervos central, encefalita de căpuşe este cauzată de un virus (genul Flavivirus). Vectorul transmiterii la om sunt căpuşele din familia Ixodidae. Transmiterea se face atât prin muşcătura căpuşii infectate, cât şi pe cale digestivă (consum de lactate neprelucrate termic provenite de la animalele parazitate de căpuşe purtătoare) sau respiratorie (ingestie a prafului conţinând resturi uscate ale acestora). Encefalita de căpuşă are 2 faze: în prima apar manifestări precum febra, ameţelile şi durerile de cap, iar în cea de-a doua survin complicaţiile neurologice: meningita şi encefalita. Boala, care poate duce inclusiv la deces, poate fi prevenită prin imunizare, vaccinul fiind prezent şi în ţara noastră.