Leacuri contra înţepăturilor de insecte

1 2 jpg jpeg

Pericolul înţepăturilor de insecte se află peste tot: la iarbă verde, la mare sau la tine acasă. Cum pişcăturile vin la pachet cu inflamaţii şi roşeaţă a pielii, cu senzaţii de usturime şi de mâncărime, nu ne dorim decât să scăpăm cât mai repede de aceste simptome. Din fericire,există multe remedii pentru acreastă problemă si leacuri contra înţepăturilor de insecte.

Primul pas pe care trebuie să-l faci după ce ai fost înţepat de o albină sau de o viespe este să scoţi acul. Cel mai bine este să foloseşti o pensetă. Apoi, trebuie să cureţi bine locul, cu apă şi săpun şi abia după aceea să foloseşti remediile naturale.

Leacuri contra înţepăturilor de insecte - Dacă te-a înţepat o albina

Usturoiul reduce usturimea

În cazul unei înţepături de albină, pune o felie de ceapă pe locul afectat, căci reduce inflamaţia. Peste ceapă, pune şi un cub cu gheaţă, care ajută la reducerea senzaţiei de usturime. Şi usturoiul este eficient: pisează un căţel de usturoi, amestecă-l cu un pic de sare grunjoasă şi aplică pe locul afectat. Astfel, nu vei mai resimţi foarte tare durerea.

Cataplasmă cu varză

Frunzele de varză sunt un leac foarte eficient pentru a scăpa de iritaţia apărută în urma înţepăturii de albină. Pui frunza pe locul afectat şi o prinzi cu un bandaj. Este bine să repeţi acest lucru de trei- patru ori, în decursul unei zile.

Leacuri contra înţepăturilor de insecte - Dacă te-a înţepat o viespe

Castraveţi, împotriva umflăturilor

O înţepătură de viespe lasă în urmă o umflătură de toată „frumuseţea”. Taie o felie de castravete şi pune-o pe locul cu pricina, căci va reduce din inflamaţie. Acelaşi efect îl are şi oţetul din vin, cât şi cel de mere. Pui câteva picături şi masezi uşor.

Ceapă, împotriva senzaţiei de usturime

Pentru ca usturimea apărută după ce ai fost înţepat de viespe să dispară cât mai repede, poţi aplica o felie de cartof crud, timp de câteva minute. Eficientă este şi tinctura de arnică, plantă recunoscută pentru efectul antibacterian. Se aplică sub formă de compresă, pe porţiunea de piele afectată.

Leacuri contra înţepăturilor de insecte - Dacă te-a înţepat un ţânţar

Grupa sangvină 0, pe placul ţânţarilor

Ştiai că persoanele cu grupa sangvină 0 sunt preferatele ţânţarilor, acestea fiind de două ori mai des înţepate faţă de cei cu grupa A? Alte studii au scos la iveală că micilor insecte le plac cei care au o temperatură a corpului mai ridicată, dar şi femeile însărcinate. Gravidele sunt de două ori mai predispuse la înţepături, potrivit concuziilor unui studiu efectuat la Universitatea Durham, din Marea Britanie pentru că produc şi expiră mai mult dioxid de carbon, care atrage ţânţarii. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea din Florida, şi culoarea hainelor are o influenţă. Astfel, vestimentaţia neagră, bleumarin şi cea roşie îi atrage ca un magnet.

Uleiurile esenţiale grăbesc vindecarea Ca să scapi cât mai repede de efectele extrem de neplăcute ale înţepăturilor de ţânţari, poţi apela la uleiurile esenţiale. Cele mai eficiente sunt cele de mentă, de eucalipt, de rozmarin şi cel de lavandă. Aplici 2-3 picături pe piele, în zonele afectate, şi masezi uşor. Aceste uleiuri au proprietăţi calmante, reduc inflamaţiile şi grăbesc vindecarea. Oţetul de mere calmează mâncărimile Mâncărimile apărute în urma înţepăturilor dispar dacă te dai pe zona afectată cu oţet de mere. În cazul în care ai înţepături pe tot corpul, este bine să faci o baie cu oţet de mere, pentru calamarea pielii. În apa din cadă pui 2-3 căni cu oţet de mere. Dacă nu suporţi mirosul de oţet, poţi apela la bicarbonatul de sodiu. Dizolvi jumătate de cană de praf în apa în care faci baie. Ca remediul să aibă efect, baia trebuie să dureze jumătate de oră.

Mierea are efect antimicrobian

Cunoscută pentru proprietăţile antimicrobiene, mierea este ideală pentru a preveni infectarea. Nu trebuie decât să masezi locul afectat. Acelaşi efect îl are şi zeama de lămîie, pe care o scurgi direct pe înţepătură. Totodată, acest leac reduce şi senzaţia de mâncărime.

Leacuri contra înţepăturilor de insecte - Dacă te-a muşcat o căpuşă

Spre deosebire de înţepătura unei albine sau a unui ţânţar, cea de căpuşă poate trece foarte uşor neobservată, fiindcă nu doare, nu ustură şi nu produce mâncărimi. De aceea, după ce te întorci de la o ieşire la iarbă verde, este bine să-ţi examinezi atent corpul. În cazul în care ai observat o căpuşă şi nu ai posibilitatea să mergi la o cameră de gardă pentru a primi ajutor medical, o poţi scoate cu ajutorul unei pensete. Atenţie, o căpuşă nu se scoate în niciun caz cu unghiile, căci rişti să se infecteze zona.

Tinctura de propolis, de ajutor

Imediat după ce ai scos căpuşa, spală zona cu apă şi săpun, apoi aplică tinctură de propolis, pe care o găseşti în magazinele naturiste. Cum unele căpuşe sunt purtătoare ale bacteriei Borrellia burgdorferi, responsabilă pentru boala Lyme, este indicat să mergi şi la un consult medical, la o secţie de boli infecţioase.

Poţi preveni muşcătura de căpuşă cu oţet

Înainte de o ieşire în mijlocul naturii, poţi aplica pe piele o soluţie pe care o obţii din 2 căni de oţet din struguri albi, o cană de apă şi 5-6 picături de ulei esenţial de mentă. Amesteci bine, după care te dai cu soluţia obţinută pe corp. Nu aplica pe nas şi în zona ochilor.

3 sfaturi practice

Nu vă daţi cu parfum când mergeţi în drumeţii în care ştiţi că vă puteţi întâlni cu albine.

Nu faceţi mişcări bruşte, dacă întâlniţi un roi de albine sau de viespi.

Nu campaţi în zone situate în apropiere de lacuri, pentru a evita ţânţarii.

SFAT: După o înţepătură de insecte, nu consuma alimente bogate în zahăr, căci pot înrăutăţi inflamaţia de la nivelul pielii