VIDEO: Mituri şi adevăruri despre cancer

1 2 jpg jpeg

Cancerul poate fi cauzat de stres

Fals: În urma unor cercetări, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că stresul psihologic, provocat de situaţii cum ar fi moartea cuiva drag, un divorţ, un abuz, probleme de sănătate, poate afecta sistemul imunitar şi capacitatea organismului de a se apăra de infecţii sau boli. Totuşi, până acum, nu s-a demonstrat ştiinţific că ar exista vreo legătură directă între acest tip de stres şi cancer. Ce au arătat însă alte studii este că stresul poate determina creşterea în dimensiuni şi răspândirea tumorilor în organism.

Excesul de sare favorizează apariţia cancerului

Adevărat: Consumul de alimente conservate prin sărare şi afumare, cum ar fi peştele şi anumite mezeluri, afectează mucoasa gastrică, favorizând apariţia cancerului de stomac. Un risc ridicat de a dezvolta un astfel de cancer îl au japonezii, care mănâncă multe alimente sărate (peşte, tăiţei, murături), după cum a reieşit în urma unui studiu. Bărbaţii care consumau foarte multă sare în mod regulat aveau un risc de două ori mai mare de a face cancer la stomac decât cei care consumau mai puţină.

Maladia este ereditară

Mai mulţi membri ai unei familii pot avea diverse forme de cancer, fără să fie însă vorba neapărat despre cancere ereditare. Acestea din urmă se dezvoltă din cauza unor gene mutante moştenite de la unul dintre părinţi. Dar chiar dacă cineva moşteneşte o astfel de genă nu înseamnă că va face sigur cancer în timpul vieţii, ci că are un risc crescut al acestei maladii. Doar 5-10% din cazurile de cancer sunt ereditare, iar printre acestea se numără cel colorectal, de prostată, de sân şi celovarian.

Antioxidanţii previn cancerul

Fals: Cu mult timp în urmă s-a vehiculat ideea conform căreia antioxidanţii previn apariţia cancerului. Studiile efectuate recent nu au confirmat însă ideea. S-ar părea chiar că betacarotenul, un antioxidant prezent în anumite legume şi fructe (morcovi, spanac, varză creaţă, caise) ar putea creşte riscul cancerului de plămâni la fumători şi foşti fumători.

Greutatea în exces favorizează apariţia cancerului

Printre multiplele „efecte secundare” ale unui exces de greutate se numără şi un risc crescut de a face cancer. Mai ales cancer de col, de sân şi endometrial (după menopauză), de prostată, de rinichi şi de colon. Cauza? Eliberarea în exces de hormoni prin ţesuturile adipoase, care

. Prin urmare, e foarte importantă menţinerea unei greutăţi adecvate de-a lungul vieţii şi practicarea timp de 30 de minute zilnic a unei activităţi fizice moderate.