VIDEO: Cum recunoşti dacă ai diabet zaharat

1 2 jpg jpeg

În general, diagnosticul de diabet se pune atunci când valoarea glicemiei este mai mare de 200 mg/dl, dacă pacientul a mâncat înainte de analiză, sau mai mare de 126 mg/dl, dacă nu a luat micul dejun. Potrivit studiilor, hiperglicemia apare cu cinci-şapte ani înainte de manifestările clinice.

Diabetul de tip 2 este descoperit întâmplător

Testarea frecventă a nivelului glicemiei este singura modalitate prin care poate fi descoperit diabetul zaharat de tip 2. În ţara noastră, aproximativ o treime din cazurile de diabet zaharat de tip 2 sunt descoperite întâmplător, spun specialiştii.

Acest tip de diabet este determinat de factori genetici, dar şi de obezitatea abdominală, de stres şi de un stil de viaţă sedentar. Însă semnele specifice diabetului de tip 2 (precum urinarea frecventă şi ingerarea unei cantităţi mari de alimente) pot apărea în doar jumătate din cazuri.

În faza de început a bolii, mai pot să apară infecţii cutanate şi genito-urinare. Potrivit specialiştilor, există şi cazuri izolate în care diabetul zaharat poate avea şi un început mai „zgomotos”, cu tulburări de vedere şi cu leziuni la nivelul picioarelor.

Foamea excesivă anunţă diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 debutează printr-o senzaţie accentuată de sete, urinări frecvente, foame excesivă, scădere rapidă în greutate şi astenie. În cazul diabetului de tip 1, bolnavii sunt dependenţi de insulină toată viaţa.

În România, 5% din bolnavii de diabet sunt insulinodependenţi. Boala afectează îndeosebi copiii şi adolescenţii şi mai rar adulţii.