VIDEO: 5 probleme medicale, 5 soluţii

1 2 jpg jpeg

Sângerări menstruale abundente

De ce apar

Sângerările abundente apărute în timpul menstruaţiei (menoragiile) pot fi cauzate de afecţiuni uterine, endocrine, de dereglări hormonale, de fibromul uterin sau chiar de tumorile canceroase. Ele pot surveni chiar şi în cazul hipertensiunii. O menstruaţie abundentă poate dura mai mult de o săptămână şi este adeseori însoţită de dureri constante în partea de jos a abdomenului şi de scurgeri cu cheaguri mari de sânge.

Primele măsuri

În primă fază, poţi lua ibuprofen şi calciu, pentru reducerea sângerărilor menstruale. Încearcă să te odihneşti cât mai des şi evită efortul fizic intens. De asemenea, notează şi câte absorbante foloseşti.

Ce faci dacă persistă

În cazul în care simptomele se repetă lună de lună, trebuie efectuat un consult medical amănunţit: analize ale sângelui pentru stabilirea profilului hormonal sau pentru depistarea unor boli de sânge, testul Babeş-Papanicolau, ecografie sau biopsie endometrială. Toate analizele specifice îţi vor fi indicate de medic. Tăieturi sau răni

Orice sângerare provocată de o tăietură sau rană ar trebui să se oprească, dacă iei măsurile potrivite, în următoarele 10 minute. În cazul diabeticilor, sângerarea se opreşte mai greu.

În cazul unor răni uşoare, presează zona sângerândă. Curăţă rana cu apă oxigenată şi îndepărtează cu o pensetă eventualele reziduuri. Foloseşte o cremă sau pudră antibiotică şi acoperă cu un pansament steril pe care-l schimbi atunci când se udă sau se murdăreşte. Hemoragia, în cazuri mai grave, poate fi asociată cu lezarea unor artere mari. Trebuie rapid aplicat un garou la rădăcina membrului afectat.

Urmăreşte dacă apar semne de infecţie. Dacă rana nu se vindecă şi observi o scurgere, durere, inflamare, iritare sau roşeaţă în zona afectată, mergi la medic. El va face investigaţii amănunţite, dar îţi va face şi un vaccin antitetanos, în situaţiile care o cer, la mai puţin de 48 de ore de la accident.

Otoragiile sunt sângerări ale urechii provocate de tumori, corpi străini, polipi etc. Otita gripală poate fi o cauză care să ducă la sângerări. Aceasta apare în urma unei inflamaţii acute virale şi se manifestă prin durere uşoară la nivelul urechii şi prin scăderea auzului (hipoacuzie).

Tratamentul imediat poate consta în aplicarea locală a unor meşe.

Vizita la medic este esenţială. Numai el este cel care poate stabili cauza sângerărilor la nivelul urechii (traumatisme, corpi străini, tumori, leziuni ale timpanului sau ale canalului auditiv), în funcţie de care îţi va indica tratamentul.

De ce apar

Sângerări vaginale anormale, dintre două cicluri (metroragiile), pot apărea şi după contactul sexual, la gravide sau la femeile după menopauză. Cauzele: sindromul ovarului polichistic, utilizarea unui sterilet, endometrioza (prezenţa de ţesut endometrial în afara uterului), fibromul uterin, polipii, cancerul, avortul spontan, sarcina extrauterină etc.

Primele măsuri

Notează în ce perioadă a lunii survine fiecare sângerare. Stabileşte dacă sunt vaginale sau anale.

Ce faci dacă persistă

Sângerările vaginale între cicluri nu sunt normale, de aceea, mergi la medic. Dacă ai sângerări abundente, solicită îngrijiri medicale de urgenţă. La fel trebuie să procedezi şi în cazul în care o astfel de hemoragie survine în timpul sarcinii. Dacă iei anticoncepţionale sau eşti într-un tratament hormonal, medicul îţi poate indica administrarea unor medicamente suplimentare sau înlocuirea lor.

De ce apare

Sângerările nazale pot apărea în cazul hipertensiunii arteriale, a traumatismelor nazale, din cauza unor corpi străini, tumori nazale, tulburări de coagulare sau a infecţiilor respiratorii.

De regulă, se opreşte spontan sau prin simpla presare a nărilor. Aşază-te şi presează ferm deasupra nărilor, timp de câteva minute. Poţi pune şi o pungă cu gheaţă. Evită suflarea nasului şi activităţile intense timp de 12 ore.

Mergi la medic dacă sângerarea nu încetează nici după jumătate de oră de apăsare a nărilor. El îţi va recomanda medicamente hemostatice, după ce îţi va lua pulsul şi va măsura tensiunea arterială şi, eventual, va face o radiografie.